Mitä suomalainen finanssiala voisi oppia Intiasta?

Finanssiala ry on julkaissut selvityksen Intian maksujärjestelmistä ja finanssipalveluiden digitalisaatiosta. Hanken-kauppakorkeakoulun maahanmuuttajille tarkoitettuun harjoitteluohjelmaan osallistunut Soumiti Ghosh selvitti, kuinka 1,3 miljardin ihmisen ja kymmenten etnisten ryhmien maassa on muun muassa luotu biometrinen tunnistusjärjestelmä, jonka piirissä on lähes koko väestö.

Intian talousjärjestelmä on aina nojannut hyvin vahvasti käteiseen rahaan. Maan hallinto kuitenkin pyrkii digitaalisten terveyspalveluiden ja koulutusmateriaalien lisäksi lisäämään sähköistä maksamista ja verkossa toimivia pankkipalveluita.

”Käteisen saatavuudessa on usein ongelmia maaseudulla, ja pankkiautomaatit ovat usein tyhjillään”, parin kuukauden harjoittelussa Finanssiala ry:ssä ollut Soumiti Ghosh kertoo.

Kaksi vuotta Suomessa asuneella Ghoshilla on lähes kymmenen vuoden kokemus pankkialalta Intiasta. Intian talous on ollut hurjassa kasvussa monta vuotta, ja maa on muun muassa luonut Aadhar-nimisen maailman laajimman tunnistautumisjärjestelmän, joka auttaa pankkitilin hankkimisessa, jos muuten tunnistustiedoissa tai henkilöpapereissa on puutteita.

”Suomalaisen korviin kuulostaa erikoiselta, jos jollakulla ei ole pankkitiliä. Intiassa on kuitenkin 190 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole tiliä.”

Selvityksen tarkoituksena on tuoda suomalaisen ja eurooppalaisen finanssialan tietouteen ratkaisuja, joihin maailman toiseksi väkirikkain maa on päätynyt. Selvitys voi kirvoittaa uusia ideoita ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Ghosh muutti alun perin Suomeen miehensä työn takia. Nyt kaksi vuotta Espoossa asuneen Ghoushin FA-harjoittelu on lopuillaan, ja hän aikoo alkaa metsästää töitä Suomesta.

”Selvitystä tehdessäni opin itsekin runsaasti. Harjoittelun jälkeen aloitan suomen kielen kurssin ja yritän myös saada töitä Suomesta – mieluiten pankkialalta.”