Miten meitä huijataan? – seuraa Luotain-tilaisuutta suorana 27.5.

Toukokuun 27. päivänä Finanssiala ry (FA) järjestää virtuaalisen Luotain-tilaisuuden. Tilaisuus alkaa kello 8.30, ja sen aiheena ovat erilaiset huijaukset ja niiden tunnistaminen. Puhujina ovat Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, Kyberturvallisuuskeskuksen Juha Tretjakov sekä Finanssialan turvallisuus- ja varautumisjohtaja Niko Saxholm. Lisäksi FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi esittelee finanssialan tuoretta julistusta, jossa kerrotaan muun muassa kuinka pankit auttavat kotitalous- ja yritysasiakkaitaan koronakriisissä.

​Pankit kertoivat kevään korvalla, että niiden tietoon tulleet huijausyritykset ja -kampanjat vähenivät alkuvuodesta. Ne eivät kuitenkaan ole suinkaan loppuneet – poliisi kertoo, että huijausyrityksiä on korona-aikana ollut runsaasti.

”Koronakriisi aiheuttaa ihmisille taloudellista ahdinkoa, yksinäisyyttä ja ahdistusta, ja ihmiset ovat paljon kotona. On hyvin todennäköistä, että roistot ja huijarit tarttuvat tilaisuuteen ja kriisi tuo vanavedessään erilaisten huijaustyyppien kasvua”, Niko Saxholm pohtii.

Ajantasaista rosvousta

Rikollisetkin elävät ajan hermolla, ja koronavirusta käytetään verukkeena esimerkiksi maksukorttitietojen kalastelussa. Poliisi kertoi alkuviikosta tapauksesta, jossa rikolliset yrittivät huijata 80-vuotiaalta uhrilta rahaa esittämällä koronatarkastajia ja pääsivät siten uhrin kotiin.

Poliisin mukaan huijarit saivat vietyä pankkikortin ja tunnuslukulaitteen, mutta uhrin esimerkillisen toiminnan ansiosta rahat säästyivät. Huijarit myös hyödyntävät ihmisten pelkoa ja huolta kaupittelemalla erilaisia ihmerohtoja ja koronatestejä tai hakemalla rahoitusta tekaistulle rokotehankkeelleen.

”Yhteisessä kriisissä ihmisten solidaarisuus yleensä kasvaa ja puhalletaan yhteen hiileen. Valitettavasti jotkut käyttävät tätäkin häikäilemättä hyväkseen”, Saxholm summaa.

Voit osallistua keskusteluun Twitterissä aihetunnisteella #FALuotain. Keskiviikkona 27.5. kello 8:30 alkavaa tilaisuutta voi seurata tästä: