Miten välttää vene- ja perämoottorivarkaudet talvisäilytyksen aikana?

Veneiden talvitelakat ovat vielä tyhjillään kun veneilykausi jatkuu. Tyhjällä talvisäilytyspaikalla on helppo laittaa turvallisuusasiat kuntoon ennen tulevaa varastointikautta. Tärkeimpiä asioita ovat tulipalovaaran minimointi ja rikosvahinkojen torjunta.

​”Asiansa huolellisesti hoitava telakka tai veneenvarastointipaikka on myyntivaltti”, sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen. ”Kalliin veneen uskaltaa jättää paremmilla mielin säilöön, kun turvallisuusasiat on telakalla hoidettu jämptisti.”

Venetelakoilla ja talvisäilytyspaikoilla rikosriskit tulevat pääasiassa siitä, että toiminnassa ei ole kunnollista järjestystä. Veneet on sijoitettava säilytysalueelle siten, että niiden valvonta on helppoa niin kameravalvonnalla kuin paikan päällä käymällä.

Moottoriveneet kannattaa suojata hyvin säältä ja sijoittaa siten, että varkaalle jää moottorin puolelle mahdollisimman vähän tilaa työskennellä. Moottori kannattaa lisäksi suunnata telakka-alueen puolelle, ei siis metsään päin. Aidatulla tai muuten ympäröivästä alueesta selkeästi erottuvalla telakka-alueella on oltava valot ja siellä on oltava jatkuvaa valvontaa. Näin hämärähommien tekoon on suurempi kynnys. Henkilökunnan poistuessa alueelta valvonta voidaan hoitaa joko aktiivisella kameravalvonnalla tai hälytysjärjestelmällä.

Samalla kun huolehtii oman veneensä talvitelakoinnista, kannattaa tarkistaa oman veneen tiedot Trafin venerekisteristä. Oman veneensä tietojen tarkastaminen on ilmaista. Lisäksi kannattaa kuvata oma vene ja kaikki sen tunnistetiedot. Jos vene varastetaan, on sen jäljittäminen kuvien avulla helpompaa.

Veneen tietojen oikeellisuus rekisterissä on omanlaisensa turvallisuustekijä. Jos veneelle sattuu jotain, helpottavat ajantasaiset ja oikeat rekisteritiedot asiointia vakuutusyhtiön kanssa. Oikeat rekisteritiedot helpottavat merkittävästi myös poliisin työtä.

Finanssialan Keskusliitto on julkaissut turvallisuusohjeiston, joka on suunnattu veneiden talvisäilytyspaikkojen pitäjille. Siitä on merkittävää apua myös veneenomistajalle, joka vertailee eri telakanpitäjien omistautumista asialleen. Ohjetta noudattamalla erityisesti talvisäilytyspaikkojen turvallisuus nousee kohisten.

Turvallisuusohjeessa on omat neuvonsa myös venettä talviteloille laittavalle veneenomistajalle.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat