Miten välttää venepalot ja muut haverit veneiden talvisäilytyksessä?

Veneiden talvitelakat ovat tyhjillään kun veneilykausi on parhaimmillaan. Tyhjällä talvisäilytyspaikalla on helppo laittaa turvallisuusasiat kuntoon ennen tulevaa varastointikautta. Tärkein asia on tulipalovaaran minimointi ja henkilöturvallisuus.

Finanssialan Keskusliitto on julkaissut turvallisuusohjeiston, joka on suunnattu veneiden talvisäilytyspaikkojen pitäjille. Sitä noudattamalla erityisesti talvisäilytyspaikkojen paloturvallisuus nousee kohisten. ”Asiansa huolellisesti hoitava telakka tai veneenvarastointipaikka on myyntivaltti”, sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Petri Mero. ”Kalliin veneen uskaltaa jättää paremmilla mielin säilöön, kun turvallisuusasiat on hoidettu jämptisti.”

Veneet levällään kuin Jokisen eväät – tulipalo korjaa

Venetelakoiden ja talvisäilytyspaikkojen paloriskit tulevat pääasiassa siitä, että toiminnassa ei ole kunnollista järjestystä. ”Jos veneet jätetään sinne tänne vieri viereen ilman kummempaa kontrollia lojumaan, eikä korjaustöistä ole sovittu mitään, riskit kasvavat. Vähän hitsataan tai rälläköidään veneessä talvisaikaan, ja äkkiä onkin vene tulessa. Tuulessa tai hallissa tuli leviää jahdista toiseen tiiviissä rivistössä”, Petri Mero kuvailee tyypillistä talvisäilytyspaikan onnettomuutta. Vahingot kasvavat helposti miljooniin. Talvisäilytyspaikan pitäjän on sovittava veneenomistajien kanssa, missä tiloissa telakalla voi tehdä minkäkinlaisia korjaus- ja nikkarointitöitä turvallisesti. Samoin on sovittava, kuka saa tehdä korjaustöitä telakan alueella. Joihinkin töihin on viisaampaa kutsua ammattilainen, jolloin turvallisuudesta voi olla varma. Esimerkiksi tulitöistä tulee sopia niin, ettei veneenomistaja tee niitä talvisäilytysalueella lainkaan. Nyt julkaistussa turvallisuusohjeessa on omat neuvonsa myös venettä talviteloille laittavalle veneenomistajalle.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat