Mökin huoleton lämmittäminen talven jäljiltä saattaa sytyttää tulipalon

Kevään ensimmäinen käynti talviteloilla olleella mökillä on usein koleaa ja kosteaa. Talven kylmänä olleen mökin tulipesän käyttöönotossa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Lisäksi vesillä liikkuessa kannattaa muistaa muutama asia.

Mökkeilykauden alussa nokivahingot ovat tyypillisiä, sillä mökki pitää saada lämpimäksi nopeasti lyhyen viikonlopun aikana. Takkaa, kakluunia tai kiuasta ei kannata siis latoa heti täyteen, vaan lämmitys tehdään hitaasti ja harkiten.

”Hormien äkillinen kuumentuminen saattaa rikkoa hormin ja tuloksena on pahimmassa tapauksessa tulipalo. Vaikka suuremmalta harmilta välttyisi, täytyy haljennut hormi korjata”, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Jos tulisijojen ja hormien kunto epäilyttää, ne kannattaa tarkistuttaa nuohoojalla. Myös vapaa-ajan asuntojen hormien nuohouksesta tulee huolehtia säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein. Mökillä kuten kotonakin on hyvä olla tarvittavat alkusammutuslaitteet ja palovaroittimet.

Unohda kiire veneilyssä

Monella mökki sijaitsee vesistön läheisyydessä ja suurinta nautintoa tuo laineilla keikkuva vene. Olipa veneesi iso tai pieni, on syytä kiinnittää veneilykauden alussa myös vesillä liikkujan turvallisuuteen.

Kesäisiä veneretkiä varten on jokaisella veneessä matkustavalla oltava yllään sopivan kokoiset veneilyliivit jo veneeseen astuttaessa – kylmä vesi kangistaa nopeasti, eikä hyväkään uimataito aina riitä. Toinen tärkeä asia on muistaa, ettei alkoholi sovi veneilyyn.

  • Veneen osalta tarkista sen kunto ja tee tarvittavat huollot. Vuotava vene keskellä järvenselkää ei palvele sinua tai läheisiäsi.
  • Tarkista että veneen pohjatappi on kunnossa ja kiinni
  • Kiristä perämoottorin kiristysruuvit, pultit ja moottorilukko valmistajan ohjeiden mukaan
  • Tee ensin pieni koeajokierros rannan läheisyydessä ja varmista sen jälkeen mahdolliset vuodot sekä veneessä että polttoainejärjestelmässä, koska ajan myötä letkut kovettuvat ja haurastuvat

Vaikka veneessäsi olisi tehokas moottori ja se kulkisi laineilla kuin unelma, muista silti nopeusrajoitukset. Huomioi muut vesillä liikkujat ja veneilyn liikennesäännöt. Tilannenopeuden lisäksi rantautuessasi huomioi myös vedenkorkeus ja muista nostaa moottori ajoissa ylös.

Koordinaatit kuntoon

Mökillä sattuu ja tapahtuu – vietetään aikaa rennosti, huolletaan, korjataan ja rakennetaan. Jokainen viettää omanlaistansa mökkielämää, ja perustarpeet kuitenkin meillä kaikilla on samat.

Huolehdi että jokainen mökkeilijä tietää, missä mökki sijaitsee. Kirjoita mökin osoite näkyvään paikkaan yhdessä hätänumeron kanssa ja lataa puhelimiin 112 Suomi -sovellus.

Mökillä kulkuväylät pidetään helppokulkuisina ja esteettöminä. Siten varmistetaan myös auttajien nopea pääsy paikalle.

Huolehdi siitä, että ensiaputarvikkeet ovat asianmukaiset ja muista myös kyypakkaus ensiapuna käärmeenpuremaan sekä mehiläisen ja ampiaisen pistoon. Hyvin varustetun lääkekaapin avain on tärkeä pitää helposti saatavilla.