EU

MustReadin uusi Brysselin-kirjeenvaihtaja on Mika Horelli – työn mahdollistaa Finanssiala ry

EU:sta raportoi MustReadiin vuoden 2020 loppuun saakka Mika Horelli. Hän keskittyy jutuissaan laajasti talouteen ja finanssialaan.

MustReadin Brysselin-kirjeenvaihtajana on aloittanut huhtikuun alusta 2020 freelance-toimittaja Mika Horelli. Kansainvälisesti kokenut, nykyisin Brysselissä asuva Horelli on erikoistunut talouteen ja yhteiskunnallisiin aiheisiin.

”On erittäin mielenkiintoista hypätä vauhdissa tähän MustRead-junaan. Lukijakunnan taso ja perehtyneisyys tuovat haastetta, mutta toisaalta olen jo tähänkin mennessä pyrkinyt kirjoittamaan juttuni niin, että ne menevät syvälle käsiteltäviin aiheisiin”, Horelli sanoo.

Horelli on työskennellyt Brysselissä viimeiset kolme vuotta.

”Alan olla jo aika hyvin selvillä siitä, miten EU:n epävirallinen pääkaupunki ja sen instituutiot toimivat. Haittaa ei ole siitäkään, kun tuntee valmiiksi jo aika paljon eri ratkaisuihin vaikuttavia ihmisiä paikan päältä.”

Horellin aiempia asemapaikkoja ovat Kööpenhamina ja New York. Hän toimi suomalaisten maakuntalehtien, Suomen Kuvalehden, Journalisti-lehden ja osin Talentumin lehtien Pohjois-Amerikan kirjeenvaihtajana vuosina 1999–2011. Suomessa Horelli työskenteli vuosina 2011–2017 kirjoittaen muun muassa laajoja journalistisia Silent Reportage -teemaraportteja. Vuosina 1995–1999 Horelli asui Tanskassa, jossa hän myös opiskeli Kööpenhaminan yliopistossa.

”Mika Horelli on ensiluokkainen journalisti ja todellinen kosmopoliitti, ja olemme erittäin iloisia tästä rekrytoinnista. On hienoa, että onnistuimme nappaamaan juuri Mikan jatkamaan MustReadin ainutlaatuista, pitkälle erikoistunutta EU-journalismia”, kommentoi MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen.

MustReadilla on ollut kirjeenvaihtaja Brysselissä tammikuusta 2019. Kirjeenvaihtajan paikka vapautui, kun tehtävää alusta saakka hoitanut Heli Satuli siirtyy muihin tehtäviin. Satuli aloittaa pian uudessa työssä yritysviestinnän johtotehtävässä Suomessa.

Brysselin kirjeenvaihtajan työaika on 50-prosenttinen. Kirjeenvaihtajuus on rahoitettu lahjoitusperiaatteella siten, että kirjeenvaihtajan kuluista vastaa ulkopuolinen lahjoittaja. Lahjoittajan kanssa on sovittu suuresta kattoteemasta, jota kirjeenvaihtaja käsittelee jutuissaan. Lahjoittajalla ei kuitenkaan ole journalistista päätösvaltaa yksittäisiin juttuihin tai MustReadin journalistiseen prosessiin.

Kuluvana vuonna Brysselin kirjeenvaihtaja keskittyy etenkin talouteen. Lahjoittajana toimii koko vuoden 2020 Finanssiala ry. Tämä mahdollistaa MustReadille kirjeenvaihtajan keskittymisen etenkin eurooppalaiseen finanssialaan paikan päällä siellä, missä merkittävä osa alaan liittyvistä päätöksistä tehdään.

Koronavirus hallitsee tällä hetkellä mediaa, mutta Mika Horelli aikoo kirjoittaa MustReadiin myös muusta:

”Koronaviruksen vaikutukset eri sektoreilla ovat pakostakin juuri nyt keskeinen seurannan aihe. Juttujeni pääpaino tulee kuitenkin olemaan laajemmin talouden seuraamisessa. Finanssisektori toimii hyvin globaalisti, joten monia aiheita on käsiteltävä jopa Eurooppaa laajemmassa kontekstissa.”

Horellin mukaan finanssiala joutuu nyt sopeutumaan ennätysnopeasti pandemian aiheuttamaan uuteen tilanteeseen.

”Oma ennustukseni on, että seuraavat pari kuukautta menevät vielä sumussa ja vasta sen jälkeen alkaa enemmän faktoihin perustuva tarkastelu. Silloin alamme eri maiden ja maanosien kokemuksen myötä tietää paremmin, mitä odottaa. Samalla koronan vuoksi säädettyjä poikkeustilasäännöksiä aletaan asteittain purkaa.”

Yhdestä asiasta Horelli on kuitenkin vakuuttunut:

”Eurooppalainen finanssiala tulee olemaan keskeinen toimija, kun Eurooppaa jälleenrakennetaan koronan jälkeiseen aikaan.”

Mika Horellin ensimmäinen juttu MustReadissa on julkaistu tänään maanantaina 6. huhtikuuta. Koronabondeja käsittelevä juttu on poikkeuksellisesti vapaasti luettavissa täällä. Brysselin kirjeenvaihtajan jutut ovat jatkossa maksumuurin takana, kuten muukin MustReadin laadukas journalistinen sisältö.

Juttu on julkaistu MustReadissa 25.2.2020 MustReadin Brysselin kirjeenvaihtajan työskentelyä tukee taloudellisesti Finanssiala ry. Lahjoittaja ei ole vaikuttanut sisältöön eikä MustReadin journalistiseen prosessiin.