Myrskyistä, myräköistä ja tulvista saa nyt varhaisemman varoituksen

Kaksi valkoista pakettiautoa korkealle nousseessa tulvavedessä sateella.

Ilmatieteen laitos ottaa käyttöön viiden vuorokauden varoituskartat. Pidempi ajanjakso mahdollistaa aikaisemman varautumisen ja lisää turvallisuutta.

“Tämä on selkeä parannus. Pitempikestoinen varoitusjärjestelmä on tarpeen paitsi kansalaisille myös erityisesti yleisötilaisuuksien järjestäjille ja maanviljelijöille,” sanoo Finanssialan Keskusliiton vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Uudessa varoituspalvelussa tekstimuotoiset varoitukset kerrotaan alueittain. Lisäksi palvelu kertoo varoitettavan ilmiön mahdollisista vaikutuksista, kuten kaatuvista puista aiheutuvista sähkökatkoista. Uutena varoituslajina palveluun on lisätty Ympäristökeskuksen tulvavaroitukset.

“Viime vuosi oli tulvien osalta hyvinkin rauhallinen, joskin alueellisia ja paikallisia rankkasadetulvia oli. Mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Etelä-Suomi on nyt lumeton, mutta Lapissa lunta on paikoin metri, jopa puolitoista. Keväällä näemme ja koemme, aiheuttaako lumimäärä tulvia. Niistä voidaan nyt varoittaa paremmin,” Karhunen toteaa.

Palvelun keskeiset osat ja ominaisuudet ovat käytettävissä kaikilla päätelaitteilla älypuhelimista pöytäkoneisiin. Varoitukset toimivat liikennevaloperiaatteella: Vihreällä varoituksia ei ole voimassa. Punainen väri kertoo suuresta vaarasta.