Myrskyvahinkoja korvataan monen tyyppisestä vakuutuksesta

​Viime päivien myrskytuhot ovat olleet mittavia myös Suomessa. Vahinkojen suuruutta arvioidaan parhaillaan. Esimerkiksi Norjassa on sattunut kolmisensataa isoa metsävahinkoa ja korvaukset voivat nousta kymmeniin miljooniin euroihin.

Muiden omaisuusvahinkojen lisäksi myrskyissä syntyy merkittäviä metsävahinkoja. Myös henkilövahinkoriski on myrskyissä suuri.

– Esimerkiksi kesän 2010 metsätuhoista korvattiin vakuutuksesta noin 50 miljoonaa euroa. Silloisen vakuuttamisasteen perusteella (33%) voi laskea, että monen kukkarossa vakuuttamattoman metsän tuhot ovat kirpaisseet, kertoo johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan Keskusliitosta.

Talvimyrsky Janikasta marraskuussa 2001 maksettiin korvauksia kaikkiaan 20 miljoonaa euroa.

Vain noin 30 prosentilla yksityisistä metsänomistajista on myrskyvakuutus. Maksetuista korvauksista kuitenkin peräti 60-70 prosenttia menee myrskyvahinkojen korvaamiseen.

– Vakuutusturvaa kannattaa ehdottomasti laajentaa, tähdentää Mero.

Vaarassa myös ihmiset, irtaimisto ja rakennukset

Kotivakuutuksesta korvataan myrskyn irtaimistolle ja rakennukselle aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi korvataan piha-alueen vahinkoja, jos se kuuluu valitun vakuutusturvan piiriin.

– Kallistuneiden puiden poisto korvataan, mikäli puut saattavat aiheuttaa lisävahinkoa. Omin päin ei raivaustöitä kannata tehdä, jos ei ole asiaan riittävää ammattitaitoa. Jännittyneiden ja kallistuneiden puiden raivaus voi olla hengenvaarallista. On syytä odottaa pelastuslaitoksen tai metsureiden apua, Petri Mero muistuttaa.

Laaja kotivakuutus korvaa pakasteita pitkän sähkökatkon aikana. Työtehoseuran mittausten mukaan monet elintarvikkeet säilyvät pakastimessa pitkään käyttökelpoisina sähkökatkon yllättäessä. Pakasteiden sulaminen -18 asteen normaalista pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie jopa useita vuorokausia.

Kotitalouksista noin 80 prosentilla on kotivakuutus.

Sähkönjakelun katkoksen korvausvastuu on sähköyhtiöillä.

Myrskyissä laaja autovakuutus korvaa autoille aiheutuneita vahinkoja ja vastaavasti laaja venevakuutus venevahinkoja. Laaja autovakuutus eli kasko on noin 60 prosentilla autokannasta.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Petri Mero, puh 020 793 4232

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat