Nuorten into ostaa oma koti vähentynyt

Ensiasunnon ostajat ovat passivoituneet finanssikriisin jälkeen, ja nuoret asuvat yhä useammin vuokralla. Samaan aikaan unelmien toteuttaminen ja säästöjen kerryttäminen ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ensiasunnon ostajille entistä tärkeämpiä.

​Ensimmäistä kodinostoa suunnitteleville on Danske Bankin teettämän tutkimuksen mukaan aiempaa tärkeämpää, että asuntolainan lyhentämisen ohella on mahdollista toteuttaa myös muita unelmia. Lisäksi nykyisin ollaan entistä valmiimpia säästämään m uuhunkin kuin vain seiniin. Peräti 68 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana ensiasuntoa varten lainaneuvottelussa käyneistä pitää lainan ohella säästöjen kerryttämistä tärkeänä, kun aiemmin ensiasuntoa varten lainaneuvotteluissa käyneistä vain 44 prosenttia piti vaurastumista tärkeänä.

Yhä useampi 20 – 29 -vuotiasta asuu vuokralla. Myös ensiasunnonostajien määrä on vähentynyt Tilastokeskuksen mukaan vuodesta 2006 vuoteen 2014 peräti 41 prosenttia.

Vuokrien ennustetaan nousevan tänä vuonna 2-3 prosenttia, samaan aikaan kun asuntojen hintojen nousu on vain 0,5 prosentin luokkaa ja asuntolainan viitekorkojen odotetaan pysyvän ennätysmatalalla tasolla.

”Viime vuonna Suomen kansantalous piristyi 0,5 prosenttia, ja on menossa kohti parempaa. Ensiasunnon ostamiseen liittyy myös paljon turhia huolia. Nousevan taloustilanteen ja asuntojen hintojen maltillisen nousun lisäksi myös korot ovat historiallisen alhaalla”, Danske Bankin kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen muistuttaa.