Ohjeita myrskyvahinkojen varalta

Eino-myrsky on päivän mittaan aiheuttanut vahinkoja laajoilla alueilla ja katkonut sähköt sadoilta tuhansilta kotitalouksista. Vahinkojen määrää on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida. Tuhot alkavat paljastua pikku hiljaa tuulten tyynnyttyä. Tärkeintä on varmistaa henkilöturvallisuus ja estää lisävahinkojen syntyminen.

​Vakuutusyhtiöiden korvaus- ja puhelinpalvelut tulevat todennäköisesti lähipäivinä ruuhkautumaan, joten kätevimmin vahinkoilmoituksen saa tehtyä netissä. Yhtiöiden kotisivuilta löytyy ohjeita siitä, miten asiakkaiden tulee toimia vahinkotilanteissa. Vahingot kannattaa kirjata ja, jos mahdollista, myös valokuvata mahdollisimman hyvin. Jos vakuutusyhtiö tarvitsee lisätietoja korvauskäsittelyä varten, se ottaa yhteyttä asiakkaaseen.

Kotivakuutuksista korvataan myrskyn irtaimistolle ja rakennukselle aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi korvataan piha-alueen vahinkoja, jos se kuuluu valitun vakuutusturvan piiriin. Kaatuneiden tai kallistuneiden puiden raivausta ei kannata tehdä omin päin, sillä se voi olla hengenvaarallista. On syytä odottaa pelastuslaitoksen tai metsureiden apua.

Pitkissä sähkönjakelun katkoksissa korvausvastuu on sähköyhtiöillä. Laaja kotivakuutus korvaa kuitenkin pakasteiden sulamisia sähkökatkon aikana. Työtehoseuran mittausten mukaan monet elintarvikkeet säilyvät pakastimessa pitkään käyttökelpoisina sähkökatkon yllättäessä. Pakasteiden sulaminen -18 asteen normaalista pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie jopa useita vuorokausia. Noin 86 prosentilla kotitalouksista on kotivakuutus.

Myrskyissä laaja autovakuutus korvaa autoille aiheutuneita vahinkoja ja vastaavasti laaja venevakuutus venevahinkoja. Laaja autovakuutus, eli kasko, on noin 60 prosentilla autokannasta.

Metsien myrskytuhoja korvataan metsävakuutuksesta. Vain noin kolmanneksella yksityisistä metsänomistajista on myrskyvahingot kattava vakuutus, vaikka metsävakuutusten korvauksista peräti 60-70 prosenttia aiheutuu myrskyvahingoista. Suurin osa metsien myrskytuhoista jää siten metsänomistajien omalle kontolle.

Myrskyt ovat viime vuosina aiheuttaneet Suomessa isoja tuhoja. Kesän 2010 myrskyistä (Asta, Veera, Lahja, Sylvi) vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia yhteensä vajaat 100 miljoonaa euroa. Tapani ja Hannu –myrskyistä 2011 maksettiin korvauksia yli 100 miljoonaa euroa.