“On mielenkiintoista oppia talouden kautta, kuinka maailma toimii” – Tutustu Talousgurufinalisteihin

Juttusarjassa esittelemme kaikki 14 talousgurufinalistia. Tässä osassa:

  • FELIX RAHIALA
  • JUHO TIIHONEN
  • ARTTU VIROLAINEN
  • NUUTTI VIRPI

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun ilmoittautui 151 lukiota, joissa osanottajia oli noin 700. Alkukilpailun perusteella Helsingissä 9.3. käytävään loppukilpailuun on valittu 14 finalistia. Loppukilpailun suullista osuutta voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.30 alkaen. 

FELIX RAHIALA, Otaniemen lukio

Olen 18-vuotias abi Espoosta, ja opiskelen Otaniemen lukiossa. Harrastuksiini kuuluu kuntosaliharjoittelun, pyöräilyn ja sijoittamisen lisäksi talouden sekä erityisesti osakemarkkinoiden intohimoinen seuraaminen. Osakemarkkinat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, mistä syntyi kipinä talouden laajempaan tutkimiseen ja sen ilmiöiden ymmärtämiseen. Tämän vuoksi Talousguru-kilpailuun lukeminen oli minulle vapaa-ajan viettämistä mieluisalla tavalla.

Osallistuin Talousguruun, sillä uskoin, että minulla olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä kilpailussa kiinnostuneisuuteni vuoksi. Kilpailuna Talousguru on mainiosti järjestetty ja se tarjoaa kaikille osallistuneille hyvää kokemusta. Aion pyrkiä opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon, mikä oli yksi hyvä syy lisää kilpailuun osallistumiseen. Haluan tehdä töitä talouden parissa niin kauppatieteen opintojen aikana kuin jälkeenkin, ja minua kiinnostaa yrityksen johtotehtävät.

Finaalilta odotan etenkin toisiin nuoriin talousosaajiin tutustumista ja kilpailun kirjallista osuutta sekä erityisesti väittelyosuutta. Olen luonteva ja kokenut esiintyjä, jonka vuoksi koen väittelyn olevan vahvuuteni. Finaali tarjoaa varmasti uusia tuttavuuksia ja mainiota kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Odotan innolla Talousgurun loppuhuipennusta!

“Osakemarkkinat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, mistä syntyi kipinä talouden laajempaan tutkimiseen ja sen ilmiöiden ymmärtämiseen.”

FELIX RAHIALA

JUHO TIIHONEN, Lahden yhteiskoulun lukio

Talousguruun osallistuminen oli helppo päätös. Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tapaani kuuluu seurata mediaa aktiivisesti. Havaintojen ja tiedon pohjalta koen innostavaksi keskustelujen käymisen ja toisaalta toimintojen kriittisen tarkastelun. Mielenkiintoisina aiheina koen tällä hetkellä suomalaisen koulutusjärjestelmän tavoitteet ja toteutuksen sekä verotuksen.

Vapaa-ajalla käytän aikaani myös lasketteluun ja viime kesänä aloittamaani golfiin. Erityisen rentouttavana koen myös oopperassa käymisen. Suosikkeihini lukeutuu Wagnerin tuotanto.

Tavoitteenani on opiskella kauppatieteitä lukion jälkeen, mihin Talousguru vaikuttaa positiivisesti sekä aiheen että itsensä haastamisen osalta. Erityistä kiinnostusta tulevaisuuden suhteen on herättänyt opiskeleminen Sveitsissä. Kiinnostus maata kohtaan syntyi vaihto-oppilasvuoden aikana. Vietin vuoden 2019-2020 Zürichin kantonissa, josta matkaan tarttui saksan lisäksi mahtavia ihmisiä sekä paljon uusia elämyksiä.

Uusien ihmisten kohtaamista ja inspiroivia keskusteluja odotan myös Talousgurun finaalilta. On hienoa olla mukana joukossa, joka jakaa saman kiinnostuksen kohteen!

“Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tapaani kuuluu seurata mediaa aktiivisesti. Havaintojen ja tiedon pohjalta koen innostavaksi keskustelujen käymisen ja toisaalta toimintojen kriittisen tarkastelun.”

JUHO TIIHONEN

ARTTU VIROLAINEN, Oulun lyseon lukio

Harrastan salilla käyntiä ja metsästystä ja toisinaan pelailen salibandyä. Talous kiinnostaa minua, koska on mielenkiintoista oppia siitä, kuinka maailma toimii. Tulevaisuudessa aion ehdottomasti mennä opiskelemaan taloutta. Odotan, että Talousguru-kisa on opettava ja kiva kokemus, ja on myös varmasti mielenkiintoista tutustua muihin finalisteihin.

“Talous kiinnostaa minua, koska on mielenkiintoista oppia siitä, kuinka maailma toimii.”

ARTTU VIROLAINEN

NUUTTI VIRPI, Limingan lukio

Olen Nuutti Virpi ja tulen Oulusta. Opiskelen Limingan lukiossa kolmatta vuotta ja valmistun tänä keväänä.

Osallistuin talousguru -kilpailuun jo viime vuonna, mutta pandemiatilanteen takia se peruuntui. Mahtavaa kuitenkin päästä tänä vuonna mukaan! Olen seurannut jo pidemmän aikaa itselleni mielenkiintoisia talousuutisia ja -asiantuntijoita ja uskon niistä olleen iso apu karsintakokeessa. Aion lukion jälkeen jatkaa opiskelemaan talous- tai kauppatieteitä.

Odotan finaalilta teihin tutustumista sekä hyviä ja opettavaisia keskusteluja talousaiheista!

“Olen aktiivinen osake- ja asuntosijoittaja, ja opiskelun ja harrastamisen ohessa päiväni kuluvatkin pitkälti markkinoita seuraten.”

NUUTTI VIRPI

Seuraa loppukilpailua suorana Kauppalehden verkkolähetyksestä 

Kilpailun finaali järjestetään 9.3.2022 Tuolloin loppukilpailuun valitut mittelevät keskenään paitsi kirjallisessa kokeessa, myös suullisissa väittelyissä. Kilpailijat joutuvat väittelyssä puolustamaan arvottuja näkökantoja, joten suullinen väittely testaa kykyä ajatella talousasioita useasta näkökulmasta. Esimerkiksi eräänä vuonna yksi väittelyaihe oli, pitäisikö Ruotsin ottaa käyttöön eurot vai ei. 

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Miltä näytti Talousguru-kilpailun finaalissa vuonna 2020?

Eri puolilta Suomea tulevia finalisteja on 14, joten tasokkaita väittelyjä nähdään peräti seitsemän kappaletta. Talousguruksi valitaan se, jonka yhteispisteet väittelystä ja aiemmin aamulla käydystä kirjallisesta osuudesta ovat korkeimmat. Väittelyitä ja palkintojenjakoa voi seurata suorana netistä Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.30 alkaen. 

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan