Onhan pankin käytössä viimeisin puhelinnumerosi

Jos sinulla on maksukortti, muista tarkistaa, että pankki tietää puhelinnumerosi. Pankit tarkkailevat korttiostoja väärinkäytösten estämiseksi. Jos pankilla on syytä epäillä, että korttitiedot on kopioitu, tai ne ovat joutuneet  kokonaan vääriin käsiin, kortin käyttö voidaan joutua estämään nopeastikin. Ensin kuitenkin tahdotaan varmistaa asia kortinomistajalta, jotta kortin toimimattomuus ei tule asiakkaalle yllätyksenä.

Puhelun aikana pankki tarkistaa asiakkaalta, onko kortti oikeissa käsissä ja ovatko havaitut tapahtumat aitoja, asiakkaan itsensä tekemiä ostoksia. Jos kortin käyttö joudutaan estämään, yritetään asiakkaan tarpeista huolehtia soveltuvalla tavalla mahdollisuuksien mukaan. Mahdollista väärinkäytöstä voidaan epäillä, jos kortilla tehdään poikkeuksellisen suuria hankintoja tai epätavallisen suuria nostoja. Osa pankeista saattaa tehdä isoista ostoista varmistustiedustelun tekstiviestitse. Viestissä kysytään, onko kortinomistaja itse kortilla näkyvän epäilyttävän ostoksen tekijä. Kortin käytön estämisellä on tarkoitus suojata asiakasta ja hänen varallisuuttaan. Valtaosa korteista on debit-kortteja, jotka on liitetty suoraan asiakkaan pankkitiliin. Kaikki nostot ja tapahtumat veloitetaan asiakkaan tililtä.

Matkasuunnitelmasta voi ilmoittaa pankille

Joihinkin pankkeihin voi ilmoittaa asiakaspalveluun tai verkkopankkiin matkasuunnitelmastaan, kun on lähdössä lomalle. Siten pankin on helpompi arvioida, onko kyseessä väärinkäytös, vai ei. Käytäntöä kannattaa kysyä omasta pankista. ”Lomareissulla voi olla huoletta, kun yhteystiedot pankkiin ovat ajan tasalla. Nopeasti maasta toiseen vaihdettaessa tai normaalia suurempi rahankäyttö loman kunniaksi saattaa aiheuttaa väärän hälytyksen. Ja voidaan väärinkäytöstä epäillä myös täällä kotimaassa”, kertoo Finanssialan Keskusliiton korttimaksamisen asiantuntija Kirsi Klepp. ”Hyvä varotoimenpide niin ulkomaan reissuille kuin kotimaassa elelyynkin on hankkia useampi maksukortti. Molempia ei kannata kuljettaa mukana, vaan ainoastaan toista, jolloin yhden kortin katoaminen tai sulkeminen ei aiheuta heti katastrofia. Varsinkin ulkomailla on hyvä olla aina jonkin verran käteistä mukana – ja tietysti matkavakuutus”, Klepp kertoo. Onnistunutta lomaa voi valmistella selvittämällä jo hyvissä ajoin matkakohteessa parhaiten toimivat maksutavat.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat