Ota mökkiomaisuuden tiedot talteen – tai vie talveksi pois

Kun valmistelee kesämökkiä talviteloille, kannattaa arvokas omaisuus kuvata ja ottaa siitä tiedot itselleen talteen. Kaikkein parasta on, jos omaisuutensa pystyy viemään talveksi kotiin säilytykseen tyhjillään olevan kesämökin sijaan.

Arvokkaana omaisuutena voi pitää veneitä, perämoottoreita tai vaikkapa ruohonleikkureita. ”Ne kannatta valokuvata ja ottaa niistä itselleen ylös merkin, mallin ja valmistenumeron, jos sellainen löytyy”, vinkkaa Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Mistä löytyvät veneen ja perämoottorin valmistenumerot? Videolla käydään läpi yleisimmät paikat.

”Jos omaisuutensa pystyy vielä merkkaamaan jotenkin tunnistettavasti ja yksilöllisesti, niin aina parempi. Tällainen merkkaus voi olla vaikka kaiverrus rungossa. Markkinoilla on nykyisin tarjolla myös erilaisia huomaamattomia merkitsemistapoja, joiden poistaminen on rosvoille vaikeaa”, Pänkäläinen jatkaa.

Jos mökki on hyvin varusteltu ja siellä on paljon rosvoamisen arvoista tavaraa, kannattaa harkita hälytyslaitteiston asentamista. Hälytyslaitteistosta kannattaa myös laittaa näkyvät merkinnät mökin ulkopuolelle. Se karkottaa osan murtautujista, sillä helpompiakin saaliita on edelleen tarjolla.

Talvimyrskyt yleistyvät

Viime vuosina Suomea on koetellut voimakkaita talvimyrskyjä. Yhdistettynä leudontuneisiin talviin ne aiheuttavat tavallista enemmän myrskytuhoja, kun maa ei ole roudassa.

Kesämökkien kohdalla tuimiin talvituuliin voi varautua tarkastelemalla pihapiirin puita kaatumisen varalta. Mökkiä ja muita rakennuksia lähellä olevat puut kannattaa kaataa itse, etteivät ne kaatuessaan lyö rakenteita säpäleiksi.

Finanssialan Keskusliitto on tehnyt kaksi hyvää tarkistuslistaa, jotka kannattaa vilkaista läpi, kun vapaa-ajan asunto valmistelee talviteloille. Toinen on kodin ja vapaa-ajan asunnon suojausohje ja toinen kotien murtosuojausohje.

Kodin ja vapaa-ajan asunnon suojausohje
Kotienmurtosuojausohje