Ovatko festaritaivaan kuvauslennokit vakuutettuja?

Usean suomalaisen kesätapahtuman
ylle kohoaa tänäkin suvena pieni maasta ohjattava ilma-alus, joka kantaa
mukanaan kameraa tapahtuman kuvaamista varten. Tällä hetkellä niitä ei ole pakko
vakuuttaa. Olisi kaikkien etu, että ammattikäyttöön tarkoitetut lennokit olisi
pakko vakuuttaa. Tällöin mahdollisille onnettomuuksille löytyisi varmasti
korvaaja.

Erilaisten ammattikäyttöön tarkoitettujen miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien määrä kasvaa lähivuosina merkittävästi. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on laatimassa määräyksiä lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten lennättämiseen. Määräyksissä on asetettava selkeät rajat sille, millaiset alukset on vakuutettava ja mitkä taas ei.

Lennokit ja miehittämättömät ilma-alukset ovat tällä hetkellä eräänlainen ilmailun villi länsi, kertoo Finanssialan Keskusliiton lakimies Outi Aalto.

”Näiden laitteiden vakuuttamista sääntelee EU:n ilmailua koskeva vakuutusasetus, vaikka niitä ei ole otettu asetuksessa erikseen huomioon. Asetuksen mukaan alle 20 kilogramman painoisia lennokkeja ei tarvitse vakuuttaa. Ammattikäytön ja kilomäärien kasvaessa vakuutusvaatimukset kasvavat. Kotimaiseen määräykseen olisi tärkeä kirjoittaa molemmilla kotimaisilla kielillä auki, että vakuuttaa pitää, jos käyttö on ammattimaista tai lennokki raskas. Se selventäisi tilannetta kaikkien osapuolten osalta”, sanoo Aalto.

Ammattimaiseen lennätykseen pakollinen vakuutus

Vakuutusalan näkökulmasta katsoen pitäisi olla selkeät kotimaiset pelisäännöt siitä, millaiset ja mihin käyttöön tarkoitetut ilma-alukset on vakuutettava. Näin vastuukysymykset selkiytyvät kaikille.

”Kun erilaisten kauko-ohjattavien lennokkien ja ilma-alusten määrä lisääntyy, lisääntyvät myös onnettomuudet väistämättä. On kaikkien etu, että varsinkin ammattikäytössä olevilla lennokeilla on pakollinen vakuutus, joka korvaa esimerkiksi kolmannelle osapuolelle aiheutuvat vahingot”, perustelee Outi Aalto.

Mikäli lennokki sattuu tipahtamaan taivaalta ihmisen niskaan, on vakuutusten syytä olla kunnossa. Harrastajien ja huvikseen lennättäjien kohdalla olisi luontevaa, että lennätysvahingot sisällytettäisiin kotivakuutukseen.

”Vakuutusala on kiinnostunut tekemään oman osansa uudenlaisen lentotoiminnan synnyssä, kunhan vain pelikenttä on kaikkien osalta selvä!” sanoo Aalto.