Pääkallokeliä luvassa – jätä auto kotiin

Tänään keskiviikkona vyöryy koko maan yli lännestä päin sankka
lumisadealue. Puoliltapäivin lumisadetta saadaan Lapissa ja
alkuiltapäivästä alkaen Lounais-Suomessa ja rannikolla. Iltaan mennessä
lumisateet ovat ehtineet Itä-Suomeen asti. Ajokeli muuttuu huonoksi
aluksi etelässä ja lännessä, illan ja yön aikana myös Lapissa.

​”Keli on ajoteillä sitä luokkaa, että auto kannattaa jättää suosiolla kotiin ja harrastuksiin tältä päivältä lähtemättä”, sanoo Finanssialan Keskusliiton vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Lounais- ja Etelä-Suomeen on ennustettu jopa 10–15 cm lunta. Jos autolla on pakko olla liikenteessä, kannattaa lumipyryn vuoksi välttää pääteitä ketjukolaririskin vuoksi. Etäisyydet edellä ajavaan on hyvä pitää tavanomaista suositusta pitempänä ja tinkiä ajonopeudesta.

Mikäli huono tuuri varotoimista huolimatta osuu omalle kohdalle ja tiellä joutuu kolariin, on tehtävä nopea, mutta rauhallinen tilannearvio. ”Siinä on tasan kaksi vaihtoehtoa, joko pysyä autossa tai nousta kyydistä. On siinä hetkessä arvioitava, kumpi on se kaikkein turvallisin toimintatapa. Jos on osallisena ketjukolarissa, kannattaa miettiä, nouseeko autosta aluksi ollenkaan, ettei jää takaa tulevien autojen ja oman auton väliin. Jos perään on ehtinyt jo useampi auto puskuriksi, voi olla turvallisempaa nousta pientareelle”, Karhunen neuvoo.