Pääministeri Marin tapasi FA:n edustajia – aiheina kumppanuus koronatalkoissa, uuden kasvun eväät, maltti asuntolainojen sääntelyssä ja digitaalinen turva

FA:n Elisa Gebhard (vas), Piia-Noora Kauppi  ja Tuomo Yli-Huttula tapasivat pääministeri Sanna Marinin Kesärannassa.

Finanssiala hyvinvointiyhteiskunnan kumppanina ja uuden kasvun rahoitus olivat pääaiheina, kun Finanssiala ry:n (FA) delegaatio toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin johdolla tapasi pääministeri Sanna Marinin keskiviikkona 11.11. Kesärannassa. Tapaamisessa käytiin läpi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja työeläkeyhtiöiden roolia koronatalkoissa. Toimialan hyvä vakavaraisuus mahdollistivat esimerkiksi lainanhoitohelpotusten tarjoamisen kotitalouksille ja yritykselle. Myös uusi luotonanto asiakkaille on jatkunut vahvana.

Finanssikriisin jälkeen luodulla eurooppalaisella sääntelyllä on luotu vakautta, mutta sääntelyssä on myös paljon selkeyttämisen varaa. Esitimme pääministerille huolen, että Basel III nostaa pääomavaatimuksia tuntuvasti erityisesti Pohjoismaissa, joissa asuntolainoja on merkittävä osuus pankkien taseissa. EU-pöytiin lähiaikoina tuleva kiristysesitys uhkaa pankkien mahdollisuuksia rahoittaa uutta kasvua. Toivoimme pääomavaatimuksiin kohtuullisuutta ja reilun kilpailutilanteen huomioimista suhteessa muihin talousalueisiin.

Esittelimme pääministeri Sanna Marinille asuntolainoitukseen liittyvän kannanottomme, jonka teimme yhteistyössä SAK:n, Akavan ja STTK:n kanssa. Vetosimme hallitukseen, että asuntolainojen sääntelyesityksiä arvioitaisiin uudelleen koronapandemian aiheuttaman talouskriisin johdosta. Nyt on vältettävä toimia, jotka aiheuttavat uusia häiriöitä asuntomarkkinoille. Lainansaannin ehtojen tiukentaminen vaikeuttaisi erityisesti nuorten ensiasunnon hankintaa.

Digitaalinen turva yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuudella oli tapaamisessa esillä. Kerroimme, että nykyisen henkilötunnuksen ongelmat ratkaistaan erillisratkaisuin ja identiteettivarkauksien riskit minimoidaan ilman kohtuuttomia kustannuksia. Viestimme oli myös, että yksityinen sektori olisi otettava mukaan hetu-uudistuksen jatkovalmisteluun.

Tapaamisessa olivat mukana FA:sta Piia-Noora Kaupin lisäksi viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Tuomo Yli-Huttula ja yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Elisa Gebhard.