Paljonko perheellisen olisi henkivakuutuksesta saatava?

Kun perheellinen miettii, mikä olisi sopiva henkivakuutuksesta korvauksena saatava summa, voi liikkeelle lähtö olla hankalaa. Paljonko on vaikkapa oman puolison rahallinen arvo? Kysymystä kannattaa lähteä pohtimaan talouden yhteenlaskettujen vuositulojen, lainojen ja lapsiluvun kautta. Alivakuutussihteeri-podcastissa kaksi henkivakuutusalan konkaria käsittelevät henkivakuutuksia koronan aikana, mutta myös yleisesti.

Kun henkivakuutusta ottaa, lähdetään korvaussumman laskemisessa yleensä liikkeelle kotitalouden jäljellä olevista veloista ja nettona käteen jäävistä tuloista, sanoo Henki-Fennian johtaja Kari Wilen.

”Jos ajatellaan tilannetta, jossa kahdesta perheen elättäjästä toinen menehtyy, niin kehotamme miettimään vähintään vuoden perspektiivillä. Paljonko kotitalous ansaitsee vuodessa nettona? Jos kotitaloudella käteen jää kuussa 5000€, niin vuodessa se tekee 60 000 euroa. Jos lainaa on jäljellä 100 000€, niin lisätään se korvaussummaan. Jokaista alaikäistä lasta kohden kannattaa laskea 20 000€, jotta voi kuitata sillä lapsen elättämiseen ja harrastuksiin meneviä kuluja. Kaksilapsisessa perheessä päästään näin noin 200 000€:n korvaussummaan, joka on jo varsin realistinen”, Kari Wilen ynnäilee Alivakuutussihteeri-podcastin koronaa ja henkivakuutusta käsittelevässä jaksossa.

Henkivakuutukselta halutaan nyt enemmän kuin ennen

”Henkivakuutusta kohden ladatut odotukset ovat Suomessa vuosikymmenten kuluessa kasvaneet – ei Suomessa kukaan ilman kattoa tai ruokaa jää – sen sijaan nyt halutaan, että jäljelle jääneen perheen elintaso ei muutu, vaikka toinen elättäjistä kuolisi”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen podcastissa.

”Itse asiassa saatetaan toivoa, että lasten elintaso ei muuttuisi, vaikka molemmat perheen huoltajat kuolisivat. Kun kotitalouksien lainamäärät ovat kasvaneet niin paljon, niin tällainen ajattelu ei välttämättä ole edes realistista”, Laitinen jatkaa. ”Voi olla, että pitää muuttaa pois yhteisestä kodista tai miettiä lasten harrastuksia.”

Yrittäjä on yrityksensä suurin riski

Kun yrittäjä pohtii henkivakuutuksia, on otettava huomioon oma merkityksensä yksityishenkilönä sekä oma merkitys yrityksessä – jos on esimerkiksi yhtiökumppani, onko selvää, mitä tapahtuu, jos toista liikekumppaneista kohtaa kuolo?

”Teimme muutama vuosi sitten Suomen Yrittäjien kanssa selvitystä yritystoimintaa kohtaavista riskeistä. Tuolloin kävi ilmi, että kyllä yrittäjä itse on yrityksensä suurin riski – nimenomaan henkilönäkökulmasta”, Kari Wilen toteaa.

Wilen kehottaa yrittäjiä harkitsemaan henkivakuuttamista yrityksessä myös muiden kuin yrittäjän itsensä kohdalta. ”Kannattaa laajentaa ajattelua avainhenkilöihin. Onko yrityksessä avainhenkilöitä, joiden yllättävään menehtymiseen pitäisi varautua yrityksessä henkivakuutuksella?”

Kuuntele koko Alivakuutussihteerin jakso Ihmiset pelkäävät henkensä edestä – ja hankkivat henkivakuutuksen (17 min)

Alivakuutussihteeri · Pelkäätkö henkesi edestä? Henkivakuutuksia myönnetään korona-aikanakin