Pankkibarometri I 2011: Kotitalouksien ja yritysten luotonottohalu elpymässä

Pankinjohtajien arvioiden mukaan kotitalouksien ja yritysten luotonottohalukkuus on elpymässä. Osakkeiden ja osakerahastojen kasvuun uskotaan myös vahvasti. Tiedot ilmenevät Finanssialan Keskusliiton helmi-maaliskuun vaihteessa toteuttamasta Pankkibarometrista.

​Noin puolet haastatelluista pankinjohtajista uskoo kotitalouksien luotonkysynnän kasvuun vuoden aikajänteellä. Luotonottohalukkuuden elpymisen taustalla on talouden epävarmuuden vähentyminen.

Edellisessä marraskuun lopussa tehdyssä barometrissa kysynnän kasvua odotti vain vajaa kolmannes pankinjohtajista. Tuolloin esillä olivat Irlannin ja Etelä-Euroopan talousongelmat.

Kotitalouksien sijoituksissa osakkeiden suosio nousussa

Osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvuun uskoo kaksi kolmesta pankinjohtajasta. Marraskuun kyselyssä vain kaksi viidestä pankinjohtajasta odotti osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvua kotitalouksien sijoituskohteena.

Noin puolet pankinjohtajista arvioi myös talletusten suosion olevan nousussa kotitalouksilla, kun edellisessä kyselyssä kolmannes pankinjohtajista odotti talletusten kasvua. Lisäksi lähes puolet vastaajista uskoo vakuutussäästämisen kasvavan.

Yritysten luotonkysyntä viittaa investointien käynnistymiseen

Pankinjohtajien arvioiden mukaan yritysten luotonkysyntä on kasvussa, mikä viittaa investointien käynnistymiseen. Kaksi kolmesta vastaajasta odottaa luotonkysynnän kasvua vuoden aikajänteellä. Marraskuun kyselyssä luotonkysynnän kasvua ennakoi kaksi viidestä pankinjohtajasta.

Vajaa kaksi kolmannesta vastaajista odottaa osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvua myös yritysten sijoituskohteena. Talletusten kasvuun uskoo vajaa puolet. Kiinteistösijoitusten kasvua odottaa vain viidennes vastaajista.