Pankkibarometri II/2013: Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä laimeaa

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat yritysten ja kotitalouksien luotonkysynnän pysyvän laimeana. Sen sijaan riskinottohalukkuus sekä yritysten että kotitalouksien sijoituspäätöksissä on kasvussa. Barometrikysely tehtiin toukokuun lopulla.

​Keskuspankkien harjoittama elvyttävä rahapolitiikka on nostanut pörssikursseja maailmanlaajuisesti. Myös Helsingin pörssin yleisindeksi on noussut noin 7 prosenttia vuoden 2013 alusta. Finanssialan Keskusliiton analyytikko Elina Salmisen mukaan markkinakorot ovat keventävän rahapolitiikan seurauksena erittäin matalat. Tämä on laskenut myös talletuksille maksettavia korkoja. Sijoittajat ovat hakeutuneet etsimään parempia tuottoja korkeariskisemmistä tuotteista, kuten osakesijoituksista.

Kotitaloudet kysyvät luottoa vähemmän kuin vuosi sitten

Pankinjohtajien arvioiden mukaan kotitalouksien luotonkysyntä jatkui vuoden takaista tilannetta selvästi laimeampana vuoden 2013 toisella neljänneksellä. Luotonkysynnän odotetaan myös jatkuvan heikkona seuraavalla vuosineljänneksellä, joskaan tilanteen ei odoteta enää huononevan. Osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvu jatkuu edelleen. Yksikään barometriin vastanneista pankinjohtajista ei usko, että osakesijoittaminen olisi vähenemässä tällä hetkellä kotitalouksien keskuudessa. Osakesijoitusten suosiota selittää osakekurssien jo pidempään jatkunut nousuvire.

Yritysten luotonkysyntä laimeaa

Pankinjohtajat arvioivat myös yritysten luotonkysynnän olleen heikompaa vuoden toisella neljänneksellä kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Barometrikyselyn vastaajista 57 prosenttia arvioi yritysten luotonkysynnän olleen vuoden 2013 toisella neljänneksellä heikompaa ja 11 prosenttia vastaajista arvioi luotonkysynnän olleen vilkkaampaa kuin vuosi sitten. Yritysten luotonkysynnän odotetaan pysyvän laimeana myös tulevalla vuosineljänneksellä. Linkki Barometrikyselyyn