Pankkibarometri III/2010: Korko puhuttaa asiakkaita

​Sekä kotitalouksien että yritysten luotonottohalukkuus on kasvussa, ilmenee Finanssialan Keskusliiton Pankkibarometrista. Osakkeet ja rahastot ovat edelleen sijoittajien suosiossa. Kysely toteutettiin syyskuun lopulla.

Kotitalouksien kiinnostus luotonottoon on kasvussa. Yli puolet pankinjohtajista arvioi luotonkysynnän kasvavan kaikilla ennustejaksoilla. Arviot ovat optimistisemmat kuin edellisessä kyselyssä touko-kesäkuun vaihteessa.

Pankinjohtajien mukaan kotitalouksien kiinnostus korkosuojaukseen on selvästi noussut. Kiinteäkorkoista lainaa otetaan osa lainasta, harvemmin koko lainaa. Kiinteäkorkoisuus ei ole kuitenkaan ainoa tapa suojautua korkojen nousulta. Korkokattosopimukset ovat jonkin verran suositumpia kuin kiinteäkorkoisuus.

Osakkeet sijoittajien suosiossa

Osakkeet ja osakerahastot ovat kotitalouksien suosiossa. Niiden suosion kasvua odotti kaksi kolmesta pankinjohtajasta. Talletusten suosion kasvuun uskoo lähes puolet pankinjohtajista. Asuntojen ja kiinteistön suosion kasvua sijoituskohteena odotti kolmannes pankinjohtajista ja yksi kymmenestä odottaa suosion laskua.

Yritysten luotonkysynnän arvioidaan kasvavan

Noin kaksi kolmasosaa pankinjohtajista odottaa luotonkysynnän kasvavan kaikilla ennustejaksoilla. Luotonkysyntä investointeihin on kuitenkin vielä vaatimatonta. Tuotannon kasvu on lisännyt käyttöpääoman kysyntää.

Osakkeet suosiossa myös yritysten sijoituksissa

Yritysasiakkaista vastaavien pankinjohtajien arvioiden mukaan osakesijoitukset ovat suosiossa. Kolme neljästä pankinjohtajista odottaa osakkeiden suosion sijoituskohteena kasvavan. Talletusten suosion kasvuun uskoo neljä kymmenestä pankinjohtajasta.