Pankkibarometri: Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä jatkaa vahvempana

Finanssialan Keskusliiton (FK) tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän olleen vuoden toisella neljänneksellä kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Luotonkysynnän arvioidaan myös jatkuvan vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä vilkkaampana kuin vuotta aiemmin.

Edelliseen kyselyyn nähden aiempaa useampi vastaaja ennakoi oman asunnon hankintaan otettavien lainojen kysynnän vilkastumista. Lyhennysvapaiden käytön uskotaan yhä olevan kasvussa mutta selvästi aiempaa vaimeampana.

Yritysten investointeja varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan jatkuvan aiempaa vilkkaampana. Eri rahoitusmuotojen kehityksessä yritysten tulorahoituksen ja pankkiluottojen kasvuun uskoo yhä suurempi osa vastaajista. Barometrikyselyssä pankinjohtajat arvioivat yritysten luotonkysynnän vilkastuneen vuoden 2016 toisella neljänneksellä. Lisäksi luotonkysyntää koskevien kasvuodotusten odotetaan jatkuvan viime vuotta vahvempana vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä.

Luotonkysynnän odotetaan kohdistuvan seuraavalla neljänneksellä edelleen rahoituksen uudelleenjärjestelyihin ja käyttöpääomatarpeisiin sekä yrityskauppoihin ja -järjestelyihin. Arvioiden mukaan luotonkysyntä investointeja varten on edelleen nousussa.

Huomattavaa on, että investointirahoituksen kysynnän odotukset nousivat saldoluvun puolesta ensimmäistä kertaa positiivisiksi moneen vuoteen edellisessä kyselyssä, ja nyt kehitys on vahvistumassa edelleen. Saldoluvut lasketaan vähentämällä positiivista kehitystä ennakoivien vastausten prosenttiosuudesta negatiivista kehitystä ennakoivien vastausten prosenttiosuus.

”Luotonkysynnän vahvistuminen investointeja varten on erittäin positiivista talouskasvua ajatellen. Ennen kaikkea se luo työtä mutta myös parantaa kilpailukykyä ja kertoo yritysten luottamuksesta”, summaa analyytikko Valtteri Vuorio Finanssialan Keskusliitosta.

Lyhennysvapaiden käytön kasvuun uskoo yhä harvempi

Kotitalouksien luotonkysynnän odotetaan jatkuvan vilkkaampana kuin viime vuonna samaan aikaan. Luotonkysynnän odotetaan edelleen kasvavan oman asunnon remontointia tai peruskorjausta varten otettavissa lainoissa. Lisäksi yhä useampi vastaaja ennakoi kasvua oman asunnon hankintaan otettaviin lainoihin. Lyhennysvapaiden käytön uskotaan olevan kasvussa mutta selvästi aiempaa vaimeampana. Lisäksi kotitalouksien sijoitushalukkuuden arvioidaan olevan kasvussa.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Barometrikysely II/2016 tehtiin kesäkuussa.