Pankkibarometri: Kotitalouksien luotonkysynnässä selvää piristymistä

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien luotonkysynnän olevan selvästi piristymässä. Luotonkysynnän arvioidaan olevan vilkkaampaa kuin vuosi sitten sekä kuluvalla että seuraavalla vuosineljänneksellä. Etenkin oman asunnon hankintaan ja peruskorjausta varten otettujen lainojen kysyntä on kasvussa.

​Yritysten luotonkysynnän arvioidaan piristyvän hieman, mutta varovaisemmin kuin kotitalouksien. Barometrikysely II/2015 tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Kotitalouksien sijoitushalukkuus on myös edelleen kasvussa. Osakkeet ja osakerahastot ovat suosituimmat sijoituskohteet ja vakuutussäästäminen ja asuntosijoittaminen kiinnostavat kotitalouksia. Talletusten suosio sijoituskohteena on hiipunut jo pidemmän aikaa.

”Matala korkotaso houkuttelee etsimään sijoitustuottoja talletuksia riskipitoisemmista tuotteista. Kotitaloudet sijoittavat nyt ahkerasti rahastoihin ja erilaisiin vakuutussäästötuotteisiin”, summaa analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Myös yritysten luotonkysynnän odotetaan vilkastuvan

Pankkibarometrin vastaajat arvioivat yritysten luotonkysynnän jäävän hieman vaisummaksi kuluvalla vuosineljänneksellä kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Seuraavalle vuosineljännekselle ennakoidaan kuitenkin kysynnän varovaista elpymistä. On positiivista, että investointeja varten otettujen lainojen kysynnän ei odoteta enää vähenevän.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.