Pankkibarometri: Kotitalouksien luotonkysyntä pysyy vaisuna

Finanssialan Keskusliiton Pankkibarometrin mukaan kotitalouksien luotonkysyntä jatkuu edelleen vaisuna. Pankinjohtajien arviot yrityslainojen kysynnästä ovat kuitenkin edellistä barometrikyselyä selvästi positiivisempia. Kysynnän arvioidaan olevan kuitenkin edelleen sekä vuodentakaista tilannetta että pitkäaikaista keskiarvoaan heikompaa. Barometrikysely tehtiin helmikuun lopulla.

​Laimeasta luotonkysynnästä huolimatta kotitalouksien sijoitushalukkuuden arvioidaan jatkuvan vilkkaana vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä. Kaikkein suosituimmat sijoitusmuodot ovat edelleen osakkeet ja osakerahastot.

Yritysten luotonkysyntä on edelleen pitkäaikaista keskiarvoaan heikompaa, mutta pankkibarometrikyselyn tulokset paranivat tältä osin huomattavasti edellisestä kyselystä.

”On positiivista, että yhä harvempi vastaaja odottaa yritysten luotonkysynnän heikkenevän edelleen. Arvioit yritysten luotonkysynnästä ovat parantuneet yhtäjaksoisesti jo viiden barometrikyselyn ajan”, sanoo analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Kotitalouksien luotonkysynnän odotetaan kuitenkin jatkuvan poikkeuksellisen laimeana. Etenkin oman asunnon hankintaa varten otettujen lainojen kysyntä on vaisua. Sen sijaan oman asunnon remontointiin ja peruskorjaukseen kysytään lainoja vilkkaammin.

Kotitalouksien sijoitushalukkuus kasvussa

Kotitaloudet ovat yhä kiinnostuneempia erilaisista sijoitusvaihtoehdoista. Etenkin osakkeet ja osakerahastot kiinnostavat kotitalouksia. Matalat korot kannustavat etsimään tuottoja myös muualta kuin talletuksista, joiden suosio sijoituskohteena on hiipunut jo jonkin aikaa.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.