Pankkibarometri: Yritysten investointihalu näkyy luotonkysynnässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysynnän olevan viime vuotta vahvempaa. Luotonkysynnän odotetaan myös pysyvän viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampana. Etenkin yritysten investointeja varten ottamien luottojen odotetaan olevan kasvussa.  Barometrikysely II/2017 tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Suuri enemmistö vastaajista arvioi, että yritysten luotonkysyntä on kasvussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eri rahoitusvaihtoehdoista pankista otettujen luottojen määrä kasvaa tällä hetkellä eniten. Yritykset kysyvät nyt lainaa etenkin investointeja varten, mikä heijastaa talouden kasvunäkymien paranemista.

Myös kotitalouksien luotonkysyntä on viime vuotta vilkkaampaa. Etenkin asuntolainoja kysytään nyt viime vuotta enemmän.

”Luotonkysynnän piristyminen näkyy myös tilastoissa uusien asuntolainojen kohdalla. Lainoja kuitenkin lyhennetään matalien korkojen aikana reippaammin, joten lainakannan kasvuvauhti on edelleen vain reilun kahden prosentin tuntumassa. Asuntolainamarkkinoiden ylikuumenemisesta ei siis voida puhua”, summaa Finanssiala ry:n analyytikko Elina Salminen.

Kotitalouksien kiinnostus sijoittamiseen kasvussa

Kotitaloudet ovat entistä innokkaampia sijoittajia. Osakesijoitusten ja osakerahastojen suosio kasvaa tällä hetkellä eniten kotitalouksien keskuudessa. Myös kiinteistö- ja asuntosijoittamisen kiinnostus on vahvempaa kuin viime vuonna.

Talletusten suosion hiipumiseen vaikuttaa luonnollisesti poikkeuksellinen korkoympäristö, minkä seurauksena talletuksille maksetut tuotot ovat jo pidemmän aikaa olleet matalat.

Finanssiala ry kysyy Pankkibarometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.