Pankkibarometri: Yritysten ja kotitalouksien luotonkysyntä piristymässä

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän kääntyneen positiiviseksi vuoden toisella neljänneksellä. Kysynnän myös odotetaan jatkuvan viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampana. Barometrikysely tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Pankkibarometrin näyttämät luvut paranivat huomattavasti edellisestä kyselystä. Yhä useampi pankinjohtaja arvioi, että kotitaloudet ja yritykset kysyvät enemmän luottoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

Luotonkysynnän viriämisestä huolimatta sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysyntää kuvaavat luvut ovat kuitenkin edelleen pitkän ajan keskiarvoja matalammalla tasolla.

”On erittäin positiivista, että luotonkysyntä näyttäisi olevan vihdoin piristymässä. Viime vuosina luotonkysyntä on ollut laimeaa, joten vertailutaso on aika matala”, sanoo analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Osakkeet ja osakerahastot kiinnostavat kotitalouksia

Kotitaloudet ovat yhä kiinnostuneempia erilaisista sijoitusvaihtoehdoista ja sijoitushalukkuus on selvässä kasvussa. Etenkin osakkeet ja osakerahastot kiinnostavat kotitalouksia ja ne ovatkin tällä hetkellä suosituimmat sijoituskohteet.

Matalat korot kannustavat kotitalouksia etsimään tuottoja myös muualta kuin talletuksista, joiden suosio sijoituskohteena on hiipunut jo jonkin aikaa.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.