Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä kasvussa

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän olevan lievässä kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Luotonkysynnän arvioidaan myös jatkuvan vuoden 2016 alussa hieman vilkkaampana kuin vuotta aiemmin. Oman asunnon hankintaa varten otettavien lainojen kysynnän kasvun odotetaan kuitenkin hiipuvan.

Kotitalouksien sijoitushalukkuus on myös kasvussa. Osakkeet ja osakerahastot ovat suosituimmat sijoituskohteet. Myös vakuutussäästäminen ja asuntosijoittaminen kiinnostavat kotitalouksia. Yritykset eivät juuri kysy lainaa investointeihin vaan lähinnä käyttöpääoman tarpeisiin ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin.

Vastaajat arvioivat yritysten luotonkysynnän piristyneen aavistuksen vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä. Lisäksi vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä kysynnän odotetaan jatkuvan hieman viime vuotta vilkkaampana. Yritysten odotetaan kysyvän pankkilainaa rahoituksen uudelleenjärjestelyihin, käyttöpääomatarpeisiin sekä yrityskauppoja ja -järjestelyitä varten. Lisäksi muiden rahoitusmuotojen käytön uskotaan lisääntyvän.

”On positiivista nähdä, että yritysten luotonkysyntä olisi piristymässä. Investointeja varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan pysyvän viimevuotista laimeampana, mutta yhä useampi uskoo investointihalukkuuden vilkastuvan”, summaa analyytikko Valtteri Vuorio Finanssialan Keskusliitosta.

Kotitalouksilla sijoitushalukkuutta

Kotitalouksien sijoitushalukkuuden arvioidaan kasvavan yhä. Osakkeet ja osakerahastot ovat suosituimmat sijoituskohteet. Vastaajien mukaan myös vakuutussäästäminen ja asuntosijoittaminen kiinnostavat kotitalouksia. Sen sijaan talletusten ja korkosijoitusten suosio pysyy laimeana matalassa korkoympäristössä. Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Barometrikysely IV/2015 tehtiin joulukuussa.