Pankkien edunvalvontaa jo 100 vuotta

Finanssialan Keskusliitto (FK) juhlisti pankkien edunvalvonnan satavuotista historiaa Floran päivänä 13. toukokuuta Helsingissä. Juhliin osallistui laajasti FK:n sidosryhmiä kuten virkamiehiä, poliitikkoja ja päättäjiä sekä FK:n jäsenistöä.

Juhlan aluksi FK:n hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi toivotti vieraat tervetulleeksi kertomalla kuinka sata vuotta sitten yksitoista pankkia perusti Suomen Pankkiyhdistyksen. Yhdistyksen tarkoituksena oli vaikuttaa Suomen pankkitoiminnan terveeseen kehitykseen. Kaperi kuvaili kuinka pankkien perustehtävä ei vuosien varrella ole juurikaan muuttunut, mutta suurin muutos on tapahtunut toimintaympäristössä eli rahoitusmarkkinoissa.
”Rahoitusmarkkinat ovat kehittyneet paikallisista, pienistä ja staattisista markkinoista täysin kansainvälisiksi, dynaamisiksi markkinoiksi. Rahoitusmarkkinat ovat tänä päivänä ehkä kaikkein laajimmat ja tehokkaimmat markkinat, jotka maailmassa toimivat”, sanoi Kaperi juhlayleisölle.

Juhlaan valtiovallan tervehdyksen toi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Hänen puheenvuoronsa otsikko oli Pankkien ja hyvinvointiyhteiskunnan kohtalonyhteys. Heinäluoma kertoi rahoitusjärjestelmää yleensä kuvattavan yhteiskunnan verenkierroksi ja Suomessa, kuten Euroopassa yleensäkin, tämän verisuoniston muodostavat pankit.
”Vakavarainen ja tehokkaasti toimiva pankkijärjestelmä on yhteinen asia. Tästä syystä julkinen valta on mukana tuottamassa pankeille niiden keskeisintä tuotannontekijää, luottamusta. Tallettajien tulee luottaa, että heidän rahansa ovat turvassa”, Heinäluoma jatkoi.

”Pankkien luottokelpoisuus riippuu pitkälti kotivaltion luottokelpoisuudesta, ja vastaavasti kotivaltion luottokelpoisuuteen vaikuttaa pankkien luottokelpoisuus. Pankkien ja valtion luottokelpoisuuksilla on siis kohtalonyhteys”, Heinäluoma päätti puheenvuoronsa.

Puheenvuorojen jälkeen juhla jatkui MTV:n tuottamalla EU-vaalitentillä joka lähetettiin suorana verkkolähetyksenä sekä myöhemmin illalla MTV-kanavalla. Lue vaalitentistä täältä.

Tunnelmia Pankkien edunvalvontaa 100 vuotta -juhlista

puheenjohtajat.jpg Puolueiden puheenjohtajat valmistautuvat MTV:n EU-vaalitenttiin ennen 100-vuotisjuhlien alkua. heinaluoma.jpg Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma tervehtii FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppia. Taustalla FK:n hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi. kauppi_juhlissa.jpg
Toimittaja Tuomas Enbuske haastatteli FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppia aiheesta: Onko EU finanssialalle hyväksi vai pahaksi. yleiso.jpg
Yleisöä juhlissa. Mukaan oli kutsuttu mm. Suomen Pankkiyhdistyksen entiset toimitusjohtajat ja puheenjohtajat sekä FK:n nykyisiä sidosryhmiä. vaalitentti.jpg
MTV:n EU-vaalitenttiin osallistui kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. buffet.jpg
Puheenvuorojen ja vaalitentin jälkeen juhlat jatkuivat nauttien buffet-pöydän ja musiikin antimista.

entiset-puheenjohtajat.jpg
Suomen Pankkiyhdistyksen entiset toimitusjohtajat Matti Sipilä ja Raimo Ilaskivi, entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen ja Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaihtoivat kuulumisia iltatilaisuudessa.


Juhlissa olivat mukana myös STTK:n viestintäjohtaja Marja-Liisa Rajakangas, Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.