Pankkien laajat helpotukset asiakkailleen ovat merkki vahvasta pankkisektorista

Suomalaisten yritysten rahoitustarpeet kääntyivät voimakkaaseen kasvuun maaliskuun puolessavälissä, kun koronakriisi iski koko voimallaan talouteen. Pankit ovat osaltaan tukeneet yritysten maksuvalmiutta lyhennysvapailla ja muilla lainojen maksuohjelmien muutoksilla. Viranomaisten tekemään kyselyyn osallistuneet pankit myönsivät maaliskuun loppupuoliskolla lähes viisitoistakertaisen määrän lyhennysvapaita verrattuna kuukauden alkupuoliskoon.

Nyt jos koskaan pankeilta tarvitaan vahvaa luotonantokykyä vaikeuksissa olevien elinkelpoisten suomalaisten yritysten lainoittamiseksi. Koronaviruksen laukaisema talouskriisi voi muodostua itsenäisen Suomen rauhanajan syvimmäksi.

Suomen Pankki julkaisi tiistaina 5.5. rahoitusjärjestelmän vakautta luotaavan vuosittaisen raporttinsa. Raportin mukaan vahva vakavaraisuus on ylläpitänyt pankkien kykyä luotottaa ja kestää tappioita koronapandemian kaltaisissa kriisitilanteissa. Myös viranomaiset ovat tehneet useita toimia, jotka ovat vahvistaneet pankkien lainanantokykyä.

”Pankkisektori on pystynyt kriisiolosuhteissakin tarjoamaan asiakkailleen laaja-alaisesti helpotuksia lainanhoidossa ja jatkamaan luotonantoaan. Tämä osoittaa, että pankkisektorin vakavaraisuusvaatimusten nykymitoitus on vähintäänkin riittävä. On vaikea kuvitella kriisiä, joka edellyttäisi vielä tätä suurempia pääomatasoja pankeilta”, toteaa Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Raportissa arvioidaan, että koronakriisi kasvattaa pankkien luottotappioita. Taantuman loiventamisen ja talouden toipumisen kannalta on välttämätöntä, että suomalaiset pankit pystyvät jatkossakin täyttämään yritysten ja muiden asiakkaidensa lainatarpeet

”Nyt tulee välttää kaikkia sellaisia uusia sääntely- ja verohankkeita, jotka rasittavat pankkeja ja heikentävät niiden luotonantokykyä”, Mattila toteaa.

Tutustu Suomen pankin raporttiin.