Pankkien toiminta mahdollisten työmarkkinahäiriöiden aikana

​Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat antaneet lakkovaroituksen työtaistelun toteuttamisesta rahoitusalalla 23.11.–30.11.2011. Lakkovaroituksen vuoksi Finanssialan Keskusliitto on tänään ilmoittanut aloittavansa rahoitusalan yrityksissä työsulun 25.11.2011, mikäli neuvottelutilanne ei ratkea ennen sitä.

Työmarkkinahäiriöiden aikana pankkien konttorit joudutaan pääsääntöisesti sulkemaan, koska palveluiden toimivuutta ja turvallisuutta ei voida taata. Myös verkkopalveluissa voi olla häiriöitä. Mikäli jonkun toimijan tietojärjestelmät joudutaan sulkemaan työmarkkinahäiriöiden seurauksena, sen vaikutuksista tiedotetaan asiakkaille palvelun tarjoajan verkkosivuilla erikseen.

Mahdollisen työtaistelun aikana pankit pyrkivät turvaamaan sekä yksityis- että yritysasiakkaiden tärkeimmät palvelut, kuten käteisautomaattinostot ja korttimaksamisen.

Palvelujen saatavuus ja toimivuus voivat vaihdella pankeittain, ja niissä voi esiintyä viiveitä tai häiriöitä. Myös häiriöiden korjaamisessa voi esiintyä viiveitä. Kukin toimija tiedottaa omille asiakkailleen palvelujensa mahdollisista muutoksista.

Käteinen raha
Käteisautomaatit toimivat käteisen jakelupisteinä myös työmarkkinahäiriöiden aikana. Yksittäisissä automaateissa saattaa esiintyä häiriöitä. Pankkien konttorit ovat pääsääntöisesti kiinni.

Verkkopankkipalvelut
Verkkopankkipalveluiden toimivuus vaihtelee pankeittain. Ennakkoon verkkopankkiin syötetyt maksut pyritään maksamaan eräpäivänä, jos tilillä on katetta.

Korttimaksaminen ja maksupäätepalvelut
Kortilla voi maksaa ostokset.
Mahdolliset katevarmennuksissa esiintyvät häiriöt voivat kuitenkin vaikuttaa maksamiseen.

Palkkojen ja eläkkeiden välitys
Ennakkoon pankkiin lähetetyt palkat, eläkkeet ja sosiaaliturvaetuudet pyritään maksamaan asiakkaiden tileille maksupäivänä.

Lisätiedot Finanssialan Keskusliitto:
Johtava asiantuntija Mika Linna, puh. 020 793 4269 (finanssialan varautuminen)
Johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen, puh. 020 793 4254 (maksujärjestelmät)
Viestintäpäällikkö Kristiina Siikala, puh. 020 793 4273

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat