Pankkiunioni suojelee veronmaksajien rahoja

Suomen kuuluminen pankkiunioniin suojelisi veronmaksajien rahoja, jos Nordea ajautuisi vaikeuksiin, kirjoittaa valtiovarainministeriön ylijohtaja Leena Mörttinen. Mörttinen myös sanoo, että Suomi voi toivottaa Nordean tervetulleeksi, sillä pankki on hyvässä kunnossa.

Nordean tulo Suomeen ei lisää pankkisektorin riskiä merkittävästi, vaikka sektorin koko kasvaakin, Mörttinen kirjoittaa kolumnissaan. Mörttinen muistuttaa, että Suomen kuuluminen pankkiunioniin siirtää riskejä veronmaksajilta sijoittajille.

Hän peräänkuuluttaa yhteistä talletussuojajärjestelmää mutta lisää, että nykyisin käytössä olevan kansallisen järjestelmän kautta koituvat riskit arvioidaan vähäisiksi. Finanssiala ry (FA) kannattaa eri euromaiden talletussuojajärjestelmien yhdenmukaistamista. Sen sijaan yhteiselle talletussuojajärjestelmälle ei FA:n mielestä ole edellytyksiä eikä tarvetta.

Mörttinen muistuttaa, ettei Nordean hyvän tilanteen pidä antaa sumentaa lainsäätäjän tai valvojien silmiä. ”Suuren pankin tulo kasvattaa rahoitusjärjestelmän riskejä. Tämä on syytä tiedostaa, ja siihen on syytä varautua.”