Pantzar Talousguruille: 60 000 euron lainaa ei kehtaa kutsua vipiksi

Pikavippi on vanhentunut käsite. Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar toteaa Talousgurujen podcastissa, että pikavippien lainamäärät ovat kasvaneet hurjasti ja pikalaina olisi osuvampi käsite. ”60 000 eurosta ei enää kehtaa käyttää sanaa vippi. Pika on säilynyt. Sen 60 000 saa halutessaan edelleen viidessä minuutissa”, Pantzar sanoo.

Syyskuussa voimaan tullut laki asetti kaikille kulutusluotoille 20 prosentin korkokaton. Takuusäätiön Pantzar ennustaa, että seuraavaksi kasvavat laina-ajat.

”4 000 euron laina kymmeneksi vuodeksi maksaa kymppitonnin. Lainan pidentäminen 15 vuoteen kasvattaa maksun noin 15 000 euroon. Laina-ajan pidentäminen kuitenkin pienentää kuukausierää, ja ihmiset todennäköisesti valitsevat sen”, Pantzar arvioi.

18-25-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat viime vuosina vähentyneet. Podcastin vetäjät Petra Uusikumpu ja Joni Tasa pohtivat, voisiko tämä johtua viime vuosien runsaista satsauksista taloustaitoihin kouluissa.

”Haluaisin nähdä niin, mutta olen skeptinen. Monet tutkimukset osoittavat, että nuoret suhtautuvat muita ryhmiä myönteisemmin kulutusluottoihin, luotolla ostamiseen ja pikavippeihin”, Pantzar toteaa.

Talousgurut-podcastia vetävät Petra Uusikumpu ja Joni Tasa (oik.)

”Lisäksi markkinoilla on aiempaa suurempia luottotuotteita. Ihminen ehtii siis juosta luotto-oravanpyörässä aiempaa pidempään ja ehkä täyttää sen 25, ennen kuin saa maksuhäiriömerkinnän.”

Pidemmässä versiossa Talousgurut ja Pantzar menevät kanssa vieläkin syvemmälle pikavippeihin.