Paras tapa varautua tulipaloon: tarkista palovaroitin ja harjoittele

Kun tulipalo syttyy, on vain muutamia minuutteja aikaa toimia. Ennaltaehkäisy on paras tapa vähentää tuhoja, joita tulipalot aiheuttavat. Palovaroittimen testaaminen kuukausittain ja palotilanteessa toimimisen harjoittelu ovat tapoja, joilla jokainen voi varautua liekkien leimahtamiseen.

Marraskuussa vietetyn Paloturvallisuusviikon aikana pelastuslaitokset ja muut pelastusalan toimijat ovat palauttaneet mieliin kolme tärkeää asiaa: Miten tulipalojen syttyminen estetään? Miten palo havaitaan nopeasti, jos se kuitenkin syttyy? Miten toimitaan oikein hätätilanteessa? Koska tulipalot ovat useimmiten seurausta ihmisen toiminnasta, ne ovat myös ehkäistävissä. Paloturvallisuusviikolla annetaan yksinkertaisia keinoja parantaa lähipiirin paloturvallisuutta. ”Sähkölaitteet ovat usein tulipalojen taustalla. Niiden huolto, kuten pölyn poistaminen jääkaappien ja pakastimien takaa onkin paras keino vähentää paloriskiä. Myös kuumalle liedelle unohtuneet tavarat ovat usein tulipalojen taustalla”, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan Keskusliitosta sanoo.

Ennätysmäärä osallistujia

Paloturvallisuusviikon aikana Oman paloharjoituksen on suorittanut jo yli 78 000 kotitaloutta tai yhteisöä, joka on ennätyslukema. Oman paloharjoituksen tarkoituksena on opetella oikeaa toimintaa tulipalon syttyessä. ”Todella hienoa, että näin moni on harjoitellut etukäteen toimintaa tilanteessa, jos tulipalo kotona tai työpaikalla syttyisi”, Mero kiittää. Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietetään pohjoismaista palovaroitinpäivää. Päivän tavoitteena on muistuttaa tärkeästä henkivartijasta kynttiläsesongin alkaessa. Vain toimintakuntoinen palovaroitin antaa aikaa pelastautua tulipalosta. Myös Euroopan unioni on edistänyt paloturvallisuutta laatimalla kynttilöiden valmistajille ohjeen turvallisten kynttilöiden valmistuksesta. Vaikka maallikon silmiin viisisivuinen ohje vaikuttaa yksityiskohtaisuudessaan ja itsestäänselvyyksien auki kirjoittamisessaan huvittavalta, on takana aito pyrkimys siihen, ettei koteja poltettaisi ainakaan kynttilöillä.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat