Postin lakko vaikuttaa pankkien asiakaspostitukseen

Postin lakko vaikuttaa myös pankkien asiakaspostitukseen. Normaali pankkiasiointi Postin välityksellä ei toimi lakon aikana. Muun muassa pankkikortit, tunnuslukukirjeet, maksupalvelu sekä mahdolliset lainapaperiasiat eivät välity postitse lakon aikana.

Helsingin postikeskuksessa lakko alkoi 19.11., eli muun muassa pankkien ja asiakkaiden väliset postitukset eivät käytännössä lähde liikkeelle normaalisti mihinkään osaan Suomea. Näin siksi, että postin lajittelu tehdään usein pääkaupunkiseudulta.

Tiliotteet ja avainlukukortit eniten postitettuja

Pankki postittaa pankkien asiakkaille esimerkiksi tiliotteita, pankkikortteja, maksupalvelukirjeitä, lainapaperiasioita, tilinylityskirjeitä sekä verkkopankkien avainlukukortteja. Tiliotteiden massapostitukset tehdään normaalisti seuraavan kerran kuun vaihteessa, joten lakko ei todennäköisesti vaikuta niihin merkittävästi. Tiliotteiden osalta lakko voi vaikuttaa lähinnä pienyrityksille toimitettaviin viikkotiliotteisiin. Tilinylityskirjeiden osalta lakko voi vaikuttaa kirjeiden toimitukseen. Lakon päättyessä jakelu Postissa oletettavasti ruuhkautuu ja purkautuu epätasaisesti, jolloin pankin asiakas voi saada sekä ensimmäisen että toisen tilinylityskirjeen lähes samanaikaisesti, mikä voi herättää asiakkaassa hämmennystä. Verkkopankkien avainlukukortit postitetaan asiakkaalle automaattisesti hyvissä ajoin, kun avainluvut vanhalla kortilla alkavat vähentyä. Vaikka lakko vaikuttaisi avainlukukorttien postitukseen, ei normaalikäytössä avainlukujen pitäisi ehtiä loppumaan vanhalta kortilta ennen kuin uusi kortti lakon päättymisen jälkeen saapuu asiakkaalle.

Pankkikorttien toimitukset

Pankkien maksukorttien yksilöintituotanto toimii normaalisti ja tilausaineistot käsitellään aikataulussa. Postinkulun aikatauluihin ei valitettavasti pystytä vaikuttamaan, joten korttien toimituksiin tulee todennäköisesti viivästyksiä. Postialan lakko koskee postinlajittelua pääkaupunkiseudulla ja mahdollisesti tällä viikolla laajemmin myös Keski-Suomessa. Posti tiedottaa, että lakot aiheuttavat merkittävää viivettä alueellisesti ja välillisesti koko maassa kaikkiin printtituotteisiin (kirjeet, lehdet ja suoramainokset). Ja kun lähetetään lakkoalueelta tai vastaanottaja on lakkoalueella, lähetyksien kulussa voi olla viivettä useita päiviä. Mikäli lakko jatkuu pitkään, vaikutukset voivat laajentua. FK päivittää tietoa lakon vaikutuksista, mikäli ne merkittävästi muuttuvat pankkien asiakaspostitusten osalta. Asiakkaan kannattaa myös seurata netistä oman pankin mahdollista viestintää lakkotilanteesta.