Presidentti Niinistö: Työelämä ei muutu yhdessä yössä

Tasavallan presidentti Niinistö toppuuttelee keskustelua työelämän murroksesta ja digitalisaation hävittämistä työpaikoista. Presidentti antoi haastattelun nuorten talousgurujen podcastiin.

”Ei muutos tapahdu yhdessä yössä. Elinikäistä oppimista tämä on ollut myös minun aikanani, siinä ei ole mitään uutta”, presidentti Niinistö toteaa ja kertoo esimerkin.

”Jos 80-luvulla olisi kerrottu työpaikalla, ettei töihin ole asiaa, jos ei opi käyttämään tietokoneita ja älypuhelimia, niin olisi siinä ollut nokat huolesta valkeana. Nyt samat ihmiset painavat töitä täydellä tohinalla niiden tietokoneiden ja älypuhelinten avulla. Ihminen on oppivainen.”

Digimurroksen myötä suomalaisessa työvoimassa on sanottu olevan suuri uudelleenkoulutuksen tarve. Niinistö pitää koulutusvastuuta jaettuna sekä yritysten että yhteiskunnan välillä, mutta näkee, että on ennen kaikkea yritysten itsensä etu, jos ne pitävät työntekijöidensä osaamisesta koulutuksella huolta.

Jos ala pitäisi valita uudestaan, lähtisi Niinistö yrittäjäksi

”Jokin sellainen ala, jossa naama ei olisi joka päivä lehdessä”, presidentti naurahtaa, kun talousgurut kysyivät, mille alalle nuori Niinistö nyt lähtisi, jos valita pitäisi. Pienen pohdinnan jälkeen presidentti Niinistö arvelee, että ryhtyisi yrittäjäksi.

”Olisin varmaan mieluusti sellainen yksityisyrittäjä, joka tietää, että tämän homman minä hallitsen ja tässä viihdyn.”

Omilta yrittäjäajoiltaan presidentti kaivaa tuleville suomalaisille yrittäjille yhden arvokkaan vinkin:

”On äärettömän tärkeää, että palkatusta henkilökunnasta pidetään huolta. Luotettavat työntekijät ovat kullanarvoisia.”

Kuuntele koko Talousgurut Mäntyniemessä -podcast-jakso Soundcloudista.

Kuva: Kuva: Matti Porre, tasavallan presidentin kanslia