PSD2 tuo paljon uutta verkkokauppaan ja korttimaksamiseen – mitä siitä tulee tietää?

Toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) myötä verkkokaupassa vaaditaan monissa tilanteissa vahvaa tunnistamista. Finanssiala ry on koonnut sivuilleen paketillisen vastauksia verkko-ostosten ja korttimaksamisen muutoksen nostattamiin kysymyksiin.

Kaikki toimijat eivät olleet vielä 14.9. valmiita toteuttamaan sääntelyä kokonaan. Finanssivalvonta (Fiva) on myöntänyt korttimaksamisen toimijoille eli kaupan maksupalveluntarjoajille, kauppiaille ja pankeille lisäaikaa saattaa järjestelmänsä PSD2-kuntoon. Lisäajalla Fiva turvaa verkkokaupan korttimaksamisen häiriöttömän jatkuvuuden.

PSD2:n myötä muun muassa verkkokauppaostokset vaativat vahvistamisen pankkitunnuksilla. Kortille painetut turvallisuustiedot eivät sellaisenaan enää täytä vahvan tunnistamisen kriteerejä. Suomessa vahva tunnistaminen tapahtuu lähtökohtaisesti pankin myöntämien pankkitunnusten avulla.

”Uudistuksen tarkoitus ei ole kiusata kansalaisia, vaan lisätä verkkomaksamisen turvallisuutta ja vähentää väärinkäytöksiä. Muutoksella myös varmistetaan, että niin uudet palveluntarjoajat kuin pankitkin noudattavat tiukkoja turvatoimia ja tietoturvakäytäntöjä”, sano Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Teija Kaarlela.

Lue lisää vastauksia PSD2:n herättämiin kysymyksiin Finanssiala ry:n tietopaketista.