Puolet suomalaisista valmiita rahoittamaan vanhuuttaan itse

Puolet suomalaisista varautuu eläkepäiviinsä esimerkiksi säästämällä, ilmenee Nordean Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Erityisesti nuorten ja korkeasti koulutettujen mielestä varautumiseen on syytä.

Suomalaisista yli 80 prosenttia pitää eläkeikää varten varautumista tarpeellisena, mutta vain joka toinen on varautunut rahoittamaan eläkepäiviä itse. Tämä johtuu muun muassa siitä, ettei kaikilla ole mahdollista säästää haluamaansa summaa.

”Toisaalta jos säästämisaika on useita vuosikymmeniä, jo hyvin pienellä summalla kuussa on mahdollista kerryttää merkittävä summa säästöön tulevaisuutta varten”, muistuttaa Nordean yksityistalouden pääekonomisti Olli Kärkkäinen tiedotteessa.

Lähes puolet vastaajista uskoo julkisen sektorin tarjoavan riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa. 90 prosenttia vastaajista haluaa, että julkisen sektorin sote-palvelut pysyvät vähintään nykyisellä tasolla.

”Julkisilla sosiaali- ja terveyspalveluilla on todella vahva kannatus”, Kärkkäinen summaa. ”Lähes puolet vastaajista ei kuitenkaan usko julkisen sektorin tarjoavan jatkossa kaikkia tarvittavia sote-palveluita. Tästä näkökulmasta positiivista on, että yhtä suuri osa on valmistautunut rahoittamaan osan tarvitsemistaan sote-palveluista itse.”

Taloustutkimuksen internet-paneeliin vastasi yli 1 200 suomalaista. Ikähaarukka oli 23–65 vuotta.