Putket jäässä – itse sulatin ja talon poltin!

Kun pakkaset lauhtuvat, paukahtaa jäähän karahtanut vesiputki sulaessaan halki ja aiheuttaa vesivahingon. Putkia ei kuitenkaan pidä ryhtyä sulattelemaan itse puhaltimilla ja muilla viritelmillä, sillä samassa rytäkässä saattaa palaa koko talo. Taitamaton sulattaja saattaa myös halkaista vesiputken.

”Kannattaa suosiolla kutsua paikalle ammatti-ihmiset putkia sulattamaan”, neuvoo Finanssialan Keskusliiton vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen. ”Kun putkia ryhdytään kotikonstein sulattamaan, on pelissä mukana kaiken maailman kuumailmapuhaltimia, joilla putkieristeet kuumenevat syttymispisteeseen asti.” Menneen vuoden tammipakkasilla ainoastaan yksi tulipalo syttyi putkien huolimattomasta sulattamisesta, edellisvuonna vastaavia paloja oli viisi kappaletta. ”Kannattaa sitä paitsi muistaa, että kotivakuutuksen ehdoissa sulatusasioihin kiinnitetään huomiota. Jos omaa huolimattomuuttaan halkaisee putken sitä sulattaessaan tai polttaa talonsa, ei vakuutus välttämättä korvaa vahinkoa”, Pekurinen muistuttaa.

Kuumailmapuhaltimella olet askeleen lähempänä tuhoa

Erityisen vaarallisia sulatuksessa ovat kuumailmapuhaltimet. Niiden käyttö lasketaan sitä paitsi tulityöksi, jota koskevat omat turvallisuus- ja lupamääräyksensä. Putkia sulattaessa on olennaista, että sulamispaine pääsee purkautumaan putkista rytinöittä. Jää laajenee sulaessaan, joten kasvava paine on vaarassa halkaista putket. Ammattimaiset putkien sulattajat osaavat huolehtia paineiden purkautumisesta. Seppo Pekurisen mielestä putkia ei tietysti kannata päästää alkuunkaan jäätymään. ”Niksipirkka neuvoo pitämään huoneet lämpiminä ja tiputtamaan hanoista hiljalleen vettä, jotta putket eivät jäädy. Käyttämättömät putket kannattaa tyhjentää kokonaan. Ne ovat hyviä neuvoja.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat