Raha alkaa kohta siirtyä sekunneissa tililtä toiselle

Eurooppalainen reaaliaikainen pikamaksupalvelu käynnistyi tällä viikolla. Suomessa toimivia pankkeja on tulossa mukaan palveluun vaiheittain ensi vuonna. Yhteisellä euromaksualueella (SEPA, Single Euro Payment Area) toimivat pikatilisiirrot välittyvät saajalle kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, myös maasta toiseen.

​Johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssiala ry:stä kertoo, että suomalaispankit ovat aktiivisesti osallistuneet pikamaksupalvelun kehittämiseen ja pankkien välisen maksujärjestelmän rakentamiseen. ”Jokainen pankki päättää itse, missä vaiheessa se liittyy SEPA-pikamaksupalvelun piiriin. Ensimmäisten Suomessa toimivien pankkien tarjontaan pikamaksu on tulossa todennäköisesti ensi kevään aikana.”

”SEPA pikatilisiirto on tarkoitettu sekä kuluttajille että yrityksille”, Tolvanen kertoo. Palvelun yleistyessä vaikkapa käytetyn auton osto Hampurin reissulla onnistuu parilla älypuhelimen näpäytyksellä tai nettikaupan palvelut ovat välittömästi ostajan käytettävissä. Palvelun yleinen maksimisummaraja on 15 000 euroa, mutta pankit Suomessa suunnittelevat summarajan poistamista kotimaanmaksujen väliltä.

Tolvasen mukaan pikamaksun voi tehdä monella tavalla, matkapuhelimella, verkkopankissa, yritysasiakkaiden kohdalla myös tiedostosiirtona. Maksutapa riippuu kunkin pankin palveluntarjonnasta.

Pikamaksupalvelu ei korvaa perinteistä tilisiirtoa, vaan tulee käyttöön sen rinnalle. Uusi maksutapa on tarpeellinen lisä pankkien palveluvalikoimiin, sillä kaikissa tilanteissa tavallisten tilisiirtojen toimitusaika maksajalta saajalle ei aina riitä.

Euroopassa SEPA pikatilisiirron käyttöönoton eturintamassa on pankkeja Itävallasta, Espanjasta, Italiasta, Saksasta, Alankomaista, Latviasta, Liettuasta ja Virosta. Vuosien 2018 ja 2019 aikana pikatilisiirto laajenee yli 34 Euroopan maahan.