Rahastot – helppoja tuottoja kansalle jo 30 vuotta

Sijoitusrahasto on suomalaisperheen tyypillinen säästämisväline, joka mahdollistaa hajautetun ja helpon sijoittamisen. Näin tiivistää Morningstar-rahastoluokitusyhtiön analyytikko ja verkkosivuston päätoimittaja Matias Möttölä. Suomen ensimmäisen sijoitusrahaston perustamisesta on lokakuussa kulunut 30 vuotta.

Alkuun sijoitusrahastotoiminta oli pienimuotoista: rahastosijoittajia oli vähän, rahastopääomat pieniä ja tuotot laihoja. Vasta vuosituhannen vaihteen tienoilla muun muassa Nokia ja it-yritykset nostivat kursseja niin, että rahastosijoittamisesta tuli kannattavaa. Samaan aikaan Suomen liittyminen euroon mahdollisti omaa valuuttaa paremmin hajautetut korkosijoitukset.

”Tuolloin sijoitusrahastojen suosion kasvu alkoi, ja kasvu on jatkunut finanssi- ja eurokriiseistä huolimatta”, Möttölä sanoo.

Möttölä ei allekirjoita väitettä, että sijoitusrahastot häviäisivät tuotoissa esimerkiksi suoralle osakesijoittamiselle tai indeksirahastoille.

Satasen siivu

”Osakesijoittaminen on Suomessa usein isoriskistä sijoittamista pieneen pörssiin heikosti hajautetulla salkulla. Sijoitusrahaston etu on helppouden lisäksi se, että kaupankäyntipalkkiot ovat mitättömiä. Pienilläkin summilla, esimerkiksi siivuttamalla palkasta satasen joka kuukausi, voi hyvin sijoittaa.”

Rahastosijoittamisen vaivattomuus ja hallittu riski on innostanut tavan ihmisiäkin sijoittamaan. Pankeissa tarjotut rahastosijoittamismahdollisuudet ovat houkutelleet pankkiasiakkaista uusia sijoittajia. Rahastoihin sijoittamalla on saanut hajautuksen ja tuoton ilman valtavia pääomia tai syvällistä, asiantuntijatason perehtymistä sijoitusmarkkinoihin.

Finanssiala ry:n Sijoitusrahastotutkimuksen mukaan 31 prosentilla suomalaisista on suoria rahastosijoituksia. Rahastopääoma on viime vuosina rikkonut toistuvasti omia ennätyksiään. Syyskuun lopussa suomalaisten sijoitusrahastojen yhteenlaskettu pääoma oli yli 114 miljardia euroa.

”Rahastot ovat myös merkittävä osa finanssiteollisuutta: Rahastoihin on voitu ulkoistaa eläkevarojen ja vaikkapa yhdistysten tai säätiöiden varojen sijoittamista”, Möttölä muistuttaa.

Suomen ensimmäinen sijoitusrahasto oli Postipankin ja Sammon 15. lokakuuta perustama Presta. Rahasto jatkaa yhä Danske Bankissa nimellä Danske Invest Suomi Osake. Samoihin aikoihin perustettiin myös muun muassa Sijoitusrahasto-SP, joka on nyt Aktiassa nimellä Aktia Secura sekä SYPin neljä rahastoa, joista osa jatkaa edelleen Nordea Pohjoismaat-nimellä.

Möttölän mukaan rahastoyhtiöiden täytyy tulevaisuudessa muistaa pitää sijoittaja – asiakas – keskiössä.

”Asiakkaiden mielekkäät tuotot ovat rahastoyhtiöidenkin etu pitkällä tähtäimellä. Sijoittajilta otettavat palkkiot on pidettävä maltillisina, vaikka korkotaso onkin alhainen.”