Rahoitusalan katsottava vastuullisesti tulevaisuuteen

Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat päättäneet tänään 8.11.2011 antaa rahoitusalaa koskevan lakkovaroituksen. Ammattiliittojen mukaan mahdollinen lakko koskisi vajaata 3 000:ta rahoitusalalla työskentelevää henkilöä. Se alkaisi keskiviikkona 23.11.2011 klo 6.00 ja päättyisi keskiviikkona 30.11.2011 puoliltaöin.

Rahoitusalan työehtosopimus päättyi 31.10.2011. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta keskeytyivät myöhään maanantai-iltana 7.11.2011, koska Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoittivat antavansa lakkovaroituksen sekä aloittavansa ylityökiellon 8.11.2011 klo 6.00. Kielto koskee myös vapaa-ajan matkustamista. Kiellot ovat yhä voimassa. Ne eivät kuitenkaan koske Nordeaa.

Finanssialan työnantajia edustavan Finanssialan Keskusliiton (FK) tavoitteena on edelleen saada rahoitusalalle sopimus, joka ylläpitää yhteiskuntarauhaa.

– Työnantajana korostamme vastuullisuutta ja kilpailukyvyn ylläpitämistä. Neuvotteluissa on voitava arvioida realistisesti rahoitusalan toimintaympäristöä. Meneillään on maailmanlaajuinen finanssikriisi, ja tulevat sääntelyuudistukset uhkaavat heikentää finanssialan kilpailukykyä. Lisäksi mahdollinen kansallinen pankkivero tai muut veronluonteiset kustannuslisäykset heikentäisivät alan yritysten kilpailukykyä entisestään. Tässä tilanteessa pankkien on mahdotonta sitoutua kilpailukykyä heikentäviin työehtosopimuksiin, painottaa FK:n työmarkkinajohtokunnan puheenjohtaja Pasi Kämäri.

– Olemme todella pettyneitä siihen, että Pro ja YTN päättivät antaa lakkovaroituksen. Olisimme toivoneet heidän kantavan vastuuta vaikeassa taloustilanteessa. Tarjolla olisi ollut kaikkien kannalta hyvä ratkaisu, jolla olisimme voineet turvata työrauhan rahoitusalalla, Kämäri korostaa.