Ravintoloiden koronasulkemisia ei yleensä korvata keskeytysvakuutuksista

Ravintoloiden ja kahviloiden koronasulkemisista ja niin sanotun epidemiakeskeytysvakuutuksen korvaavuudesta on julkisuudessa aika ajoin liikkunut väärää tietoa. Koronavirusepidemia ei lähtökohtaisesti laukaise korvaustenmaksua yritysten keskeytysvakuutuksista. Vain erittäin pieni osa vakuutuksista voi rajoitetusti korvata toiminnan keskeytymistä tilanteessa, jossa poikkeusoloissa annetulla lailla on suljettu ravintola- ja kahvilatoiminta kokonaan Suomessa.

Vakuutukset on rakennettu normaalioloihin, eikä niillä voi kattaa kaikkea liiketoimintaa. Lisäksi epidemiavakuutukset on suunniteltu yksittäisiin tautitapauksiin, ei laajamittaisiin katastrofeihin, jolloin liiketoiminta laaja-alaisesti ja pitkäkestoisesti keskeytyy tai sitä rajoitetaan.

”Vakuutusyhtiöt korvaavat vahinkoja ehtojen mukaisesti mutta pandemian kaltaiset laaja-alaiset riskit eivät kuulu vapaaehtoisten vakuutusten piiriin. On tärkeää, että valtiovalta auttaa palvelualan yrittäjiä taloudellisesti kriisin ylitse kuten pääministeri Sanna Marin on todennut ja eduskuntakin on edellyttänyt. Työ- ja elinkeinoministeriö onkin valmistelemassa ravintoloille tukimallia”, toteaa johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala ry:stä (FA).

Tuotenimestään huolimatta epidemiakeskeytysvakuutus ei koronavirusepidemiassa yleisine yritystoimintaan kohdistuvine seurauksineen oikeuta vakuutusehtojen mukaiseen korvaukseen.

”Vakuutus korvaa liiketoiminnan keskeytymistä tilanteissa, joissa viranomainen tartuntataudin, kuten salmonellan, vuoksi määrää yksittäisen yrityksen toimipaikan suljettavaksi ja desinfioitavaksi”, Mäntyniemi sanoo.

Vakioehtojen osalta vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löytyy hyvin tietoa vakuutusten korvaavuudesta. Tämän jutun lopusta löydät suorat linkit vakuutusyhtiöiden keskeytysvakuutuksista koostamille sivuille. Asiointi vakuutusyhtiöiden suuntaan on kätevintä digikanavissa, joissa vakuutusasioita voi hoitaa vuorokauden ympäri.

Tutustu vakuutusyhtiöiden koronatiedotteisiin keskeytysvakuutuksesta:

Kuuntele myös Alivakuutussihteerin keskeytysvakuutuksia käsittelevä jakso – miksi pandemiariskiä on vaikea vakuuttaa?