Rekisterikilpikamera poimii liikenteestä rikollisia

Suomalaiset vahinkovakuutusyhtiöt ovat lahjoittaneet poliisille kamerajärjestelmän, joka tunnistaa liikenteessä automaattisesti autojen rekisterinumeroita. Laite on yhdistetty poliisin tietokantoihin syötettyihin rekisteritietoihin. Laite hälyttää, kun se tunnistaa tietokannasta löytyvän rekisterinumeron.

Laitteen avulla liikennevirrasta voidaan helposti poimia varastettuja ja katsastamattomia autoja. Lisäksi saadaan kiinni ne autot, joista ei ole maksettu veroja tai lakisääteisiä vakuutusmaksuja.

”Liikennevirrassa liikkuu katsastamattomia, varastettuja, vakuuttamattomia ja liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja, joista seuraa tulojen menetyksiä ja lisäkustannuksia niin valtiolle kuin vakuutusyhtiöillekin. Niiden liikenneturvallisuusriski on keskimääräistä korkeampi”, toteaa Liikennevakuutuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Kinnunen LähiTapiolasta.

Vuosittain miljoonatappioita vakuutusyhtiöille

Mikäli autoon ei ole maksettu lakisääteistä vakuutusmaksua, menevät sen aiheuttamat vahingot vakuutusyhtiöiden yhteisesti korvattavaksi. Vakuuttamattomien autojen aiheuttamia liikennevahinkoja korvataan vuosittain noin kolmella miljoonalla eurolla.

Vakuuttamattomien autojen onnettomuusriski on usein tavallista korkeampi, sillä ne ovat monesti huonokuntoisia. Ongelmat myös kasautuvat samoille kuskeille: katsastamattomalla ja vakuuttamattomalla autolla ajavien joukosta löytyy paljon rattijuoppoja tai ajokortittomia ihmisiä.

Vastaavaa rekisterikilpien lukutekniikkaa on käytetty jo pitempään rajanylityspaikoilla liikennevirran seuraamiseen. Poliisi ottaa lahjoitetun laitteiston asteittain käyttöön. Vakuutusyhtiöiden tekemän lahjoituksen arvo on 140 000 euroa.