Ritakallio: Yhteiskunta tarvitsee kaikenkokoisia omistajia

On koko yhteiskunnan etu, että suomalaisia kannustetaan omistamaan. Näin voi tiivistää Finanssiala ry:n varapuheenjohtajan, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallion pääviestin. Ritakallio puhui Finanssiala ry:n toimittajaseminaarissa.

Kotimainen yrittäjyys ja omistajuus luovat positiivisen ketjureaktion, jonka vaikutukset heijastuvat kaikkien suomalaisten elämään. Ne luovat investointeja, talouskasvua, työpaikkoja, verotuloja, osinkoja ja lopulta hyvinvointia.

”Lisäksi kotimainen omistaja tekee todennäköisemmin kotimaansa kannalta hyviä päätöksiä”, Ritakallio huomauttaa.

Kotimainen omistaja on todennäköisesti pitkäjänteisempi kuin ulkomainen omistaja, maksaa enemmän veroja Suomeen sekä investoi osaamiseen ja toimintaan.

”Suomi tarvitsee kaikenlaisia omistajia: kasvollisia omistajayrittäjiä ja riskiä ottavia pääomasijoittajia. Lisäksi yksi hyvinvoinnin perustuksista on kansankapitalismi, eli tavalliset kansalaiset, jotka säästävät ja sijoittavat.”

Tietenkään kukaan ei halua omistaa tai sijoittaa pelkästään tukeakseen ympäröivää yhteiskuntaa. Ritakallio korostaa, että pienilläkin summilla voi saada tuottoa. Esimerkiksi sata euroa kuussa rahastoon kasvaa Ritakallion mukaan 15 vuodessa lähes 30 000 euroon.

”Suomalaiset käyttävät Veikkauksen rahapeleihin 3 miljardia euroa vuodessa. Se on enemmän kuin viime vuosina on sijoitettu rahastoihin ja osakkeisiin yhteensä”, Ritakallio huomauttaa.

Lisäksi omistaminen on valtaa. Omistamalla pääsee vaikuttamaan, miten globaalit pääomavirrat liikkuvat.

Miten suomalaiset sitten saataisiin omistamaan, säästämään ja sijoittamaan? Yksi Ritakallion keinoista on talousosaamisen lisääminen. Talousosaamiselle on saatava koordinoiva elin ja Suomeen kansallinen talousosaamisen strategia.

”Talousasioiden pitäisi olla ihan perusjuttuja koulussa. Taloustiedon ja yrittäjyyden opetusta tulisi nivoa myös opettajakoulutukseen”, Ritakallio sanoo.