Ruutu päälle ja popparit käteen – seuraa Talousgurun finaalia suorana 29.2. kello 14 Kauppalehden sivuilta

Talousguru-finaalissa lukiolaiset käyvät suorassa lähetyksessä viiden minuutin mittaisia pariväittelyitä toisiaan vastaan arvotuin väittein. Kuvassa Oliver Leivo Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta.
  • Lukiolaisten talousosaamista ja -ymmärtämistä mittaavan Talousguru-kilpailun finaali pidetään torstaina 29.2.2024.
  • Finaalin suullisia pariväittelyitä voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.00 alkaen.
  • Aidolla tohtorinhatulla Talousguruksi kruunataan se finalisti, jonka yhteispisteet sekä kirjallisesta kokeesta että suullisesta pariväittelyistä ovat korkeimmat. Palkintona finalisteille on opiskelupaikkoja peräti kahdeksassa suomalaisessa yliopistossa.

Talousgurun alkukilpailu pidettiin tammikuun alussa ylioppilaskirjoitusten tapaan samanaikaisesti kaikkialla Suomessa. Kilpailuun ilmoittautui 1300 lukiolaista 126 lukiosta. Alkukilpailun perusteella Helsingissä 29.2. käytävään loppukilpailuun valittiin 14 finalistia. Loppukilpailun suullisia pariväittelyitä talouden ajankohtaisista teemoista voi seurata suorana Kauppalehden sivuilta finaalipäivänä klo 14 alkaen. Vuoden 2024 Talousguru kruunataan suoran lähetyksen päätteeksi noin klo 15.45.  

Suulliset pariväittelyt toimivat siten, että kullekin finalistille arvotaan talousaiheinen väite, jota he joutuvat puolustamaan puolen tunnin valmistautumisen jälkeen toisiaan vastaan. Valmistautumisaikana ei saa käyttää apuvälineitä, kuten kännykkää tai tietokonetta. Väittelyitä kuullaan finaalin aikana 7 kappaletta, kun finalisteja on 14. Esimerkiksi viime vuonna voittajaksi selviytynyt joutui puolustamaan seuraavaa väitettä: Sähköyhtiöille on asetettava ylisuuria voittoja verottava windfall-vero. Voi siis olla, että finalisti ei itse ole samaa mieltä väitteensä kanssa!

Inka Hämäläinen Etu-Töölön lukiosta puolusti viime vuonna seuraavaa väitettä: Aseteollisuuteen sijoittaminen ei ole vastuullista sijoittamista.

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Talousguru-kilpailu on yhdistänyt koko historiansa ajan erilaisia toimijoita ympäri Suomen; opettajia, lukiolaisia, korkeakouluja ja yliopistoja, toimittajia, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Myös Suomen Pankki oli useita vuosia järjestämässä kilpailua.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan