Sähkö aiheuttaa maamme suurtuhot

Sähköpalot aiheuttavat suurimman osan niistä suurvahingoista, joissa vahingon syy pystytään selvittämään. Suurvahingoksi katsotaan onnettomuudet, joissa vahinkoa syntyy yli 200 000 euron edestä. Sähkölaitteistojen huolto ja tarkastaminen ovatkin parhaat keinot vähentää suurten vahinkojen kustannuksia niin kodeissa kuin teollisuusyrityksissä.

Viime vuonna yli 200 000 euron arvoisia omaisuusvahinkoja korvattiin 265 kertaa. Niistä korvauksia maksettiin yhteensä lähes 138 miljoonaa euroa. Yleensä suurvahinkoja tulee erilaisissa tulipaloissa, mutta pieni osa vahingoista aiheutuu myös erilaisista vuodoista, välineiden rikkoutumisista tai jopa murroista. Kaikkien suurvahinkoja aiheuttaneiden tulipalojen syytä ei pystytä selvittämään, mutta tiedetyistä suurvahinkopalojen aiheuttajista lähes kolmannes johtui sähkölaitteesta tai sähköasennuksista. Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero epäilee, että sähköpaloja on jopa tilastojen kertomaa enemmän. ”Voi hyvällä syyllä olettaa, että sähköpalojen määrä on isompi, sillä noin neljännes palojen syttymissyystä jää selvittämättä. Niiden joukossa on taatusti myös jokunen sähköpalo.”

Laitteet huollettava, pölyt poistettava

Suuria vahinkoja aiheuttavia sähköpaloja syttyy yhtä lailla kodeissa kuin teollisuudessakin. Syyt ovat usein hieman erilaiset. ”Teollisuudessa sähkölaitteiden ja -asennusten paloturvallisuutta voi lisätä tarkistamalla laitteet tarpeeksi usein. Hyvänä apuna tässä on sähkölaitteiden ja -asennusten lämpökuvaus, joka paljastaa liian kuumina hohkavat sähköjohdot ja -liitokset”, Mero kertoo. Kotitalouksissa palot syttyvät kylmälaitteista, astianpesukoneista, kiukaista tai lämmityslaitteista. ”Näiden kohdalla huolto on samaten olennainen juttu. Erityisesti kalusteisiin upotetut sähkölaitteet keräävät takaosaansa paljon pölyä, joka on isoina määrinä herkkä syttymään. Ne pitäisi tasaisin väliajoin puhdistaa. Ja se pyykinkuivaus saunassa pitää todellakin lopettaa”, Petri Mero ohjeistaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat