Sairauskuluvakuutusten suosio jatkaa kasvuaan – FINEltä opas vakuutuksen valintaan

Sairauskuluvakuutusten määrä on noussut tasaisesti vuodesta 2009. Kesäkuussa 2019 yksityisiä sairauskuluvakuutuksia oli yhteensä yli 960 000 lapsella ja aikuisella. Myös erilaisten vakuutusten kirjo markkinoilla on laaja. FINE Vakuutus ja rahoitusneuvonta on laatinut oppaan, joka kokoaa yhteen sairauskuluvakuutuksen valinnassa huomiotavat keskeiset asiat.

Sairauskuluvakuutus mahdollistaa nopean hoitoon pääsyn omavalintaiseen tai vakuutusyhtiön suosittelemaan hoitolaitokseen. Sen tarkoitus on täydentää julkisia terveyspalveluja, ja se korvaa muun muassa tutkimus- ja hoitokuluja sekä lääkärin määräämiä lääkkeitä.

Markkinoilla olevien sairauskuluvakuutusten kirjo on laaja. Vaihtelua on muun muassa ikärajoissa, omavastuussa ja hoitokulujen enimmäismäärissä.

”Asiakas voi valita valmiin vakuutuskokonaisuuden tai räätälöidä itse yhtiön tarjoamista yksittäisistä vakuutuksista omia tarpeitaan vastaavan vakuutuksen. Korvauspiiri voi olla totuttua suppeampikin, esimerkiksi diagnoosivakuutuksissa korvataan vain tutkimuksia, mutta ei hoitokuluja”, sanoo FINEn vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen.

FINEn Ylönen kehottaa kiinnittämään huomiota ainakin kolmeen asiaan ennen vakuutuksen valintaa:

  1. Mieti omat tarpeesi, joiden varalta haluat vakuutuksen.

  2. Tutustu vakuutuksiin lukemalla niiden tuoteselosteet ja vertaa itsellesi tärkeimpiä asioita.

  3. Vastaa rehellisesti vakuutusyhtiön esittämiin kysymyksiin, esimerkiksi terveysselvitykseen.

Tutustu oppaaseen.