Seksuaalisesta häirinnästä ilmoitetaan nihkeästi työnantajalle

Vain joka neljäs ilmoittaa työnantajalle kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kyselystä. Naisista jopa 38 prosenttia ilmoittaa joskus kokeneensa seksuaalista häirintää työssään. Miesten luku on 9 prosenttia.

Lähes joka neljäs työikäisistä on kokenut työssään seksuaalista häirintää. 60 prosentissa tapauksista häiritsijänä on ollut asiakas. Työtoverin ahdistelemaksi ilmoittaa joutuneensa 36 prosenttia vastaajista.

”Jokainen seksuaalinen häirintäteko on liikaa, on häiritsijänä sitten asiakas, työkaveri tai esimies. Kaikkien osapuolten, niin työnantajan kuin työntekijöidenkin, on tunnettava vastuunsa häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa työpaikalla, painottaa EK:n asiantuntija Katja Leppänen.

EK:n mukaan häirintätapausten ilmoittamista jarruttavat pelot, että asiaa ei oteta vakavasti tai että ilmoittamisesta aiheutuu hankaluuksia.

”On todella huolestuttavaa, jos ilmapiiri estää häirinnästä ilmoittamisen työnantajalle. Tässä on varmasti jokaisella työyhteisöllä peiliin katsomisen paikka”, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi tammikuussa runsaat 2100 ihmistä. Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely toteutettiin internetpaneelissa anonymiteetin vahvistamiseksi, jotta kynnys vastata pysyisi matalana.