Silmät suojaan – ilotulitekauppaa rajoittava kansalaisaloite on hukkunut hallinnon rattaisiin

Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat viisi sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa ja sytyttivät lähes sata tulipaloa. Kuva: Shutterstock.com

Kansalaisaloite kuluttajille myytävien ilotulitteiden rajoittamiseksi meni eduskuntaan jo yli vuosi sitten, mutta siitä ei ole sen jälkeen kuulunut mitään. On ymmärrettävää, että esimerkiksi koronaan liittyvät asiat ovat kiilanneet käsittelyjonossa, mutta aloitteesta olisi syytä saada aikaan sääntelyehdotuksia. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat viisi sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa ja sytyttivät lähes sata tulipaloa.

Kansalaisaloite sai yli 65 000 allekirjoitusta, ja se oli eduskunnan lähetekeskustelussa vuosi sitten marraskuussa. Sen jälkeen aloite on odottanut käsittelyä talousvaliokunnassa. Ilotulitteet aiheuttavat kokemattomissa käsissä paitsi vammoja ja vaaratilanteita, myös sotkua luontoon.

”Iso joukko järjestöjä, Finanssialan lisäksi esimerkiksi Lääkäriliitto, kannattaa ilotulitemyynnin rajoittamista. Pelastusopiston selvityksessä erityisesti patamalliset ilotulitteet paljastuivat ongelmallisiksi. Ne jäävät kytemään pitkäksi aikaa ja saattavat sytyttää esimerkiksi roskiksen tuleen”, huomauttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

­Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) Taloustutkimuksella teettämän kansalaiskyselyn vastaajista 13 prosenttia aikoo käyttää uutenavuotena ilotulitteita. Luku on laskenut, sillä vuonna 2017, kun kysely edellisen kerran tehtiin, 25 prosenttia vastaajista aikoi paukutella. Päätöstä todennäköisesti kiittävät sekä silmälääkärit että muu terveydenhuoltohenkilöstö.

”Jos räiskimään kuitenkin aikoo lähteä, pitää suojalasit olla päässä sekä ampujilla että katsojilla, ja ilotulitteen mukainen suojaetäisyys tulee muistaa. Tätä toistelemme vuodesta toiseen”, Mero sanoo.

Tukesin teettämän kyselyn vastaajista 89 prosenttia aikoo käyttää suojalaseja tänä uutenavuonna. Vuonna 2017 näin vastasi 81 prosenttia. Toistelulla on siis ollut tehoa.

Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu. Vain yksi vammautuneista käytti suojalaseja. Yleisin vammaan johtanut tapahtuma on ilotulitteen räjähtäminen lähietäisyydellä.

Tukesin tiedote.