Suomalaiset haluaisivat asua omistusasunnossa

Suomalaisten unelmana on edelleen omistusasunto, selviää Nordean teettämästä tutkimuksesta. Pankki arvioi myös, että Suomessa ei ole viitteitä asuntokuplasta.

”Omistusasuminen on säilynyt suomalaisten unelmana”, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Ennätysmatalasta korkotasosta huolimatta Suomessa ei ole viitteitä asuntokuplasta, Nordeasta sanotaan.
”Asuntoluottokannan kasvu on ollut rauhallista vaikka uusien asuntoluottojen korko on ennätysmatalalla. Asuntojen hinnat ovat puolestaan nousseet hyvin maltillisesti samaan aikaan kun vuokrataso on noussut asuntojen hintoja nopeammin”, sanoo Nordean vähittäispankin liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen.

Sääntelyn kustannuspaineet kohdistuvat uusiin asuntolainoihin

Nordean mukaan lisääntyvä sääntely voi lisätä asuntolainan kustannuksia. Vaikka sääntelystä johtuva kustannusten kasvu aiheutuu pääosin olemassa olevista luotoista, voidaan kustannukset kuitenkin kohdistaa vain uusilla asuntoluotoille, sanotaan Nordean tiedotteessa.

Suomalaiset eivät usko korkojen nousuun lähivuosina. Kaksi viidestä asuntovelallisesta uskoo asuntolainan kokonaiskoron olevan kolmen vuoden kuluttua 1,5–3 prosenttia ja kolmasosa alle 1,5 prosenttia.

”Neljäsosa asuntovelallisista ei ole varautunut korkojen nousuun mitenkään, vaikka heidän ehkä pitäisi. Naiset ovat kuitenkin varautuneet korkojen nousuun hieman miehiä paremmin. Suurin osa 18–25 -vuotiaista asuntovelallisista ei osannut antaa mitään arviota siitä, millä tasolla asuntolainojen korot ovat lähitulevaisuudessa. Tämä on mielestäni hieman huolestuttavaa”, Olli Kärkkäinen sanoo.

Nordean teettämän tutkimuksen toteutti TNS Gallup ja siihen vastasi 1016 18-65-vuotiasta suomalaista.