Suomen eläkejärjestelmä maailman neljänneksi paras

Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut neljänneksi kansainvälisessä vertailussa. Melbourne Mercer Global Pension Indexin 37 maan vertailun kärkikolmikko ovat Hollanti, Tanska ja Australia. Viidenneksi sijoittui Ruotsi.

​Vertailussa arvioitiin muun muassa eläkejärjestelmän hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Näissä kategorioissa Suomi sai parhaat pisteet jo kuudetta kertaa peräkkäin. Eläketurvakeskus huomauttaa, että Suomen kokonaissijoitusta heikensi tekninen muutos laskentatavassa. Suomen sijoitus laski yhden sijan edellisvuodesta.

Suomen kehityskohteita ovat muun muassa minimieläketurvan tason korottaminen, työeläkkeiden rahastoinnin lisääminen ja ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi pisteitä.

”Mitä tulee eläkeoikeuden jakamiseen, se on keskustelussa erityisesti maissa, joissa sukupuolten tasa-arvossa on parantamisen varaa ja joissa yleensäkin tulonjako on epätasaista. Suomi pohjoismaisena demokratiana on varsin tasa-arvoinen maa, jossa eläkeoikeuden jakamista tuskin yleisenä työkaluna tarvitaan”, huomauttaa Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Eläketurvakeskuksen tiedote.